André Lannoo bouwt scholen in Noord-Irak

HEVERLEE -
Meer dan vijfduizend onwillige Koerdische dorpen heeft Saddam Hussein met de grond gelijk gemaakt. Leuvenaar André Lannoo (61) van de noodhulporganisatie Humedica probeert er nu met bescheiden middelen opnieuw een paar recht te zetten. Zondag vertrekt de ervaren bouwkundige voor ruim een half jaar naar Irak.

Al bij de Amerikaanse inval in Irak, in april, was Lannoo al present. Via , dat een zetel in Leuven heeft, leidde hij een groep artsen en verplegers. Maanden later is Irak aan heropbouw toe en ook hier draagt de man uit Heverlee een steentje bij: ,,De Koerdische regering stuurde een uitnodiging en ontvangt ons met open armen. We metselen in Noord-Irak tien scholen en een gezondheidscentrum.'' • Hoe lang bent u al bij Humedica?
 • ,,Amper een jaar. Ik ben bijna met pensioen, maar ik kan geen vijf jaar op dezelfde plek werken. Vroeger was ik actief bij Stedenbouw in Brussel, maar ik werkte ook al in West-Afrika, Duitsland. En van de ene op de andere dag werd ik via-via coördinator van het medische team van Humedica. Wie een werf kan leiden, kan ook met een medisch team overweg, was de redenering. Hopelijk krijg ik later de kans om in Irak iets te doen aan de prangende woningnood. Het zou prachtig zijn om op die manier mijn loopbaan te beëindigen. Maar eerst zijn de scholen aan de beurt.'' • Hoe pakken jullie het project aan?
 • ,,Het is mijn taak om een team samen te stellen en te coördineren. We zoeken de goedkoopste lokale aannemers en we gebruiken het plaatselijke materiaal. Wij willen de traditionele bouwmethodes verbeteren in plaats van onze bouwstijlen op te dringen. Moderne Irakezen kiezen steeds vaker beton als bouwmateriaal, wat echter slecht isoleert. Leem past beter in dit oosterse klimaat.'' • Wat verwacht u van de ontvangst?
 • ,, De Irakezen op het platteland zijn een zachtaardig volkje. Bij een begroeting geven de mannen elkaar vier kussen. Mij spreken ze zelfs aan met 'Mam André'. Die aanspreking 'Mam' wordt alleen gebruikt voor oude, respectabele heren. Waar wij zullen logeren, wordt het steeds onveiliger. Ik wikkel een doek rond mijn hoofd om er inheems uit te zien. Veel inwoners willen uit Irak weg. Ze zien er geen toekomst. Keer op keer vragen ze ons: 'Hoeveel kost een vliegticket?'' (TIV)

  Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees