Jongeren starten speelplein in Suriname

KORTENBERG -
Jongeren van de Kortenbergse jeugdraad vertrokken naar het Zuid-Amerikaanse Suriname. Ze gaan er in het plaatsje Blauwgrond een jeugdwerking uit de grond stampen. ,,We willen er zeker een speelpleinwerking voor de jongeren op het getouw zetten'', vertelt het zestal.

In de vroege uurtjes vertrokken Annelies Bryon, Bavo Van Hoeyvelt, Koen Van Roey, Jan Verdeyen, Wannes Verhoogen en Stijn De Kelver zaterdag naar de luchthaven. Pas op 6 augustus landen ze daar terug, wellicht boordevol verhalen en een pak ervaring rijker. In de wijk Blauwgrond in het district Paramaribo in Suriname stampen ze een jeugdwerking uit de grond. De jongeren overnachten er in gastgezinnen. De taal vormt alvast geen probleem, want Nederlands is er de officiële taal.

,,Het idee kwam ter sprake tijdens het weekend van de jeugdraad, enkele maanden geleden'', vertelt Stijn. ,,Via elektronische mail en dankzij contactpersonen kwamen we te weten dat er weinig voor de jeugd voorhanden is in Blauwgrond. We willen zeker een speelpleinwerking op het getouw zetten, en het plaatselijke sport- en vormingscentrum opknappen.'' Daar willen de jongeren een jongereninformatiepunt, een jongerenverzamelpunt en een mediatheek uitbouwen.

Het hele project kost de jongeren een flinke duit. ,,Het vliegtuigticket alleen al kost 1100 euro.'' De jongeren dienden een subsidieaanvraag in bij de Vlaamse overheid. Daardoor krijgen ze zeventig procent terugbetaald. Een voorwaarde was wel dat de jongeren minstens een maand weg zouden zijn. Ook de gemeente steunt met logistieke middelen voor de projecten ter plaatse, want Blauwgrond is ook de plaats waarmee de gemeente een 'Stedenband' aanging. Dat gebeurde op advies van de Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Het is de bedoeling een langdurige band aan te gaan tussen twee gemeenten, een hier en een in het zuiden. Minder tussenstations betekent immers minder rompslomp en rechtstreekse controle op de ontwikkelingssteun. (BCZ)

  • De avonturen van de Kortenbergse jongeren is te volgen via het internet: www.jeugdraadkortenberg.tk.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees