BIBLIOTHEEK TOONT WINNAARS

BOECHOUT -
Alle geselecteerde werken voor de tweejaarlijkse Prijs voor Schilderkunst worden sinds dit weekend tentoongesteld in de gemeentelijke bibliotheek. Behalve over de kwaliteit van de werken laten de aanwezigen zich positief uit over de plaats van het gebeuren. Laureaat van de dertiende editie is de Limburgse Antonietta Deluca: door de grootte van haar werken zou ze bij vorige edities uit de boot gevallen zijn, nu komt haar werk daarentegen ten volle tot zijn recht.

De Prijs voor Schilderkunst werd in 1976 een eerste maal georganiseerd: cultuurschepen Fred Entbrouxk brengt daarmee hulde aan wijlen Karel Decreton, die destijds het initiatief opzette. ,,Het evenement begon eerder bescheiden'', weet Entbrouxk, ,,het werd geleidelijk opgebouwd, onder meer met medewerking van Ludwig Ludwin in haar toenmalige Artpub met bijhorende galerij.''

251 kunstenaars, waarvan 56 noorderburen, waren in de running voor de tweejaarlijkse prijs. Met 752 ingeleverde werken hadden de juryleden hun handen meer dan vol. Dat de wedstrijd zo'n vlucht neemt, heeft volgens Entbrouxk twee redenen: enerzijds lokt het prijzengeld, maar anderzijds is ook de samenstelling van de jury van belang om het vertrouwen van de kunstenaars te krijgen. De jury is deze keer samengesteld uit voorzitster Hilde Vanfleteren (kunsthistoricus), Flor Bex (directeur MUHKA) en Stella Lohaus (galerijhoudster).

In zijn feestrede feliciteert professor dokter Johan Swinnen, hoofd van de Academie Van Eyck in Maastricht, de gemeente en de culturele raad. ,,De selectie maakt de erkenning van de kunstenaar mogelijk. Met de bibliotheek als locatie voor deze tentoonstelling wordt de drempel bovendien verlaagd,'' steekt hij zijn appreciatie niet onder stoelen of banken.

Als winnares komt Antonietta Deluca uit de bus; deze Hasseltse volgde studies aan de afdeling grafiek van het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs in Hasselt en exposeerde afgelopen jaar in de Velinx in Tongeren met een dubbelexpo Deluca-Driesen. Ze sleept 100.000 fr. in de wacht, het dubbele van de tweede laureaat Roel Sauviller (Borgerhout): zijn werken zijn te bezichtigen in de sprookjestoren. Eerder maakte hij al deel uit van de selectie voor de Dirk Boutsprijs in Leuven ('99) en de Europaprijs voor Schilderkunst 2000 in Oostende. Derde laureaat is Serge Strosberg uit Wilrijk, die een carrière als illustrator van kinderboeken achter de rug heeft. Hij exposeert dit en volgend jaar in Parijs, waar hij 5 jaar grafische kunsten volgde. Andrea Radai, een Amsterdamse van Hongaarse afkomst, kreeg de vierde prijs toegekend.

De Prijs Jan Cockx voor deelnemers tot de leeftijd van dertig jaar ging naar Mathieu Staelens (21) uit Oostende. Hij is student aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, tweede meestergraad schilderkunst. De gratis tentoonstelling is open tot zondag 28 oktober tijdens de openingsuren van de gemeentelijke bibliotheek; enkel op vrijdag is de bib gesloten. Er is een catalogus te koop met de geselecteerde werken.  • Voor meer info kan men terecht bij Hugo Van der Aa, tel.03-460.06.10.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees