Na 34 jaar schittert Fons Exelmans weer als de Witte

,,Nog altijd met Zichem verbonden''

ZICHEM -
In het kader van 50 jaar televisie zendt de VRT de populaire tv-serie Wij Heren van Zichem uit die in 1969 een hele generatie aan de buis kluisterde. Zichemnaar Fons Exelmans (46) vertolkte indertijd de rol van de Witte. Ruim 30 jaar later is hij niet langer de onverbeterlijke schavuit van weleer, hoewel zijn vrouw dat niet meteen beaamt. • Hoe ben jij destijds in de reeks verzeild geraakt?
 • Fons Exelmans : ,,In 1968 liep ik school in het college van Diest. Michel van Attenhove kwam er in opdracht van de BRT figuranten en jonge acteurs zoeken voor een nieuwe tv-reeks. Er waren geen echte audities. Ik herinner mij dat wij als enige proef een gedichtje moesten opzeggen en dat was het dan. Ik werd uitgekozen samen met de gebroeders Jan en Norbert Mües (Peerke Grune en Gust van Sus van Truyen in de reeks, nvdr.). Veel betekende het niet voor mij, want wij hadden thuis gewoon geen tv. Mijn ouders waren eerst nogal verbaasd, maar stemden uiteindelijk in. Voor ik het goed wist, zat ik onder de Maagdentoren de Leeuw van Vlaanderen na te spelen (lachje).'' • Wat is je bijgebleven van de opnames?
 • ,,De opnames startten, als ik mij niet vergis, op de dag van Ernest Claes' begrafenis. Maurits Balfoort was een heel geduldige regisseur. Hij gaf niet al te veel regieaanwijzingen, maar het acteren verliep meestal vrij vlot. Het waren vooral lange draaidagen. Ik moest 's ochtends al zeer vroeg naar Brussel en dat was wel vermoeiend, vooral omdat ik in de eerste tien afleveringen nogal veel meespeelde. In de tweede serie was ik al veel minder te zien en in de laatste zes afleveringen bijna niet meer, want dan ging het in feite meer over Herman Coene (Jo De Meyere). Als klein manneke liep ik wel wat verloren tussen de artiesten die allemaal nogal uitgesproken karakters hadden. In die zin heb ik mijn kindertijd misschien wat sneller doorlopen dan mijn leeftijdgenoten.''


  Geen acteerambities
 • De reeks lanceerde Vlaamse topacteurs als Jo De Meyere, Jenny Tanghe en natuurlijk Luc Philips als de onnavolgbare Pastoor Munte. Had je na de reeks nog contact met jouw toenmalige mede-acteurs ?
 • ,,Eigenlijk niet veel. Na de reeks werden wij wel veel gevraagd om op te treden tijdens Vlaamse kermissen, openingen van winkels enzovoort. Toen kwamen we elkaar wel eens tegen. Maar elkaar opzoeken, deden we niet.'' • Heb je later nog een carrière in de showbizz geambieerd?
 • ,,Neen, voor mij was het eigenlijk gedaan na die tv-serie. Mijn interesse voor film en theater is wel gebleven. Ik speelde nog even jeugdtoneel en cabaret, maar vooral voor de lol. Ik had geen professionele acteerambities.'' • Kom je nog vaak in Zichem?
 • ,,Natuurlijk, mijn ouders wonen er nog en mijn broer heeft er een succesvolle africhtingsclub voor jachthonden waarin ik, naast mijn hoofdactiviteit in het onderwijs, ook actief ben. Ik voel mij nog steeds met Zichem en omstreken verbonden. Ik vind het glooiende Hagelands landschap met de Demervallei en al haar broeken en weiden een enorm mooie streek. Tijdens wandelingen vind ik daar nog de geest van Ernest Claes' Zichem terug.'' • Bekijk je de heruitzendingen?
 • ,,Allicht. Ik heb een zoon van 16, een dochter van 21 en een zoontje van 5 die de serie op tv nog niet hadden gezien. Ik ben benieuwd of de kleinste mij zal herkennen, maar ik veronderstel van niet, want dat zou nogal straf zijn (lachje).''

 • Heruitzendingen van Wij, heren van Zichem, elke dag om 14 uur op TV1.


 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees