Buurtbewoners blijven zeer sceptisch

Eerste strepen voor Gasmeterlaan

GENT -
Vrijdag goot een aannemer een rode laag op de fietspaden van de Gasmeterlaan ter hoogte van de kruispunten. Donderdag schilderde hij al nieuwe wegmarkeringen, waardoor de rijstroken versmallen en het fietspad een veiligheidsstrook krijgt. De buurtbewoners blijven sceptisch. Om deze weg veiliger te maken zijn er volgens hem meer ingrijpende maatregelen nodig.

Op 3 november werden twee meisjes doodgereden op de Gasmeterlaan. Dit ongeval vestigde andermaal de aandacht op de onveiligheid van deze lange tweevaksweg, die deel uitmaakt van de Gentse ring. Op aandringen van de buurt zochten het Vlaamse Gewest en het stadsbestuur naar maatregelen om de veiligheid langs dit tracé te verhogen.

,,Ik denk niet dat het veel aan de snelheid doet'' Jeanine Uyttendaele

Als eerste maatregel spraken ze met de buurt af dat men de twee rijstroken met elk 0,25 meter zou versmallen. De halve meter die men daarmee won, zou men gebruiken om een veiligheidsstrook naast het fietspad aan te leggen. Bovendien beloofde men zebrapaden -- al worden die op andere gewestwegen afgebouwd.

De witte lijnen werden deze week herschilderd. Daarbij offerde men ter hoogte van de Wondelgembrug de afslagstrook naar rechts op om het fietspad te laten doorlopen. Aan de andere kant van het kruispunt loopt het fietspad zelfs dwars over de bushaltestrook. Er kwam een zebrapad ter hoogte van de plaats van het ongeval, waar een klein gedenkteken voor de twee meisjes werd opgericht en waar de buurt geregeld bloemen komt neerleggen.

Jeanine Uyttendaele, woordvoerder van het buurtcomité: ,,De deskundigen zeggen dat die smallere rijstroken het gedrag van de chauffeurs beïnvloeden, maar dat is toch niet onze eerste indruk. Ik denk niet dat het veel aan de snelheid doet. Maar goed, er is beloofd dat we de zaak in januari mogen bespreken''.


Kerstbomen
Het zebrapad was aanvankelijk bedoeld voor de kinderen van het schooltje aan de kerk van Maria Goretti, maar die steken daar niet over. Dat zebrapad is zinvoller voor de winkels rond de Kaprijkestraat. Hun klanten parkeren hun wagen immers vaak aan de waterkant. Uiteindelijk kwam het zebrapad niet aan de slager, maar aan de bakker, net bij het gedenkteken van de kinderen. Het wordt aangekondigd met verkeersborden aan beide zijden van de weg. ,,Het is er nog maar pas en dus is het nog wennen voor de chauffeurs. Sommige stoppen voor voetgangers, andere rijden gewoon door''.

De buurt wacht nu nog op verkeersborden die eraan herinneren dat chauffeurs er maar 50 mogen rijden. In het voorjaar zouden de voetpaden uitstulpingen krijgen om de rijweg visueel te versmallen. ,,Waarom zet men er in afwachting geen bloembakken? Men kan er kerstbomen in planten. Lichtjes hoeft niet voor ons. Laat de mensen die maar zelf versieren''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees