Sint-Niklaas is sportieve verliezer

Ronde blijft in Brugge

SINT-NIKLAAS -
De Ronde van Vlaanderen start ook in 2003 vanuit Brugge en niet vanuit Sint-Niklaas. Een tegenvaller voor burgemeester Freddy Willockx en zijn ploeg. Met de steun van oud-burgemeester Jef Foubert probeerde Willockx om de start van Vlaanderens mooiste weer naar Sint-Niklaas te halen. Gisteren besliste organistor Het Nieuwsblad dat de startplaats van de Ronde in Brugge blijft.

In juni overhandigde de stad Sint-Niklaas aan Het Nieuwsblad , organisator van de Ronde van Vlaanderen, een lijvig dossier met de vraag of vanaf 2003 die koers weer op de grootste markt van Vlaanderen kon starten. Sint-Niklaas was 21 jaar de startplaats van de Ronde, in 1998 vertrok die voor het eerst in Brugge. Sportschepen Urbain Vercauteren haalde bij de voorstelling van het Sint-Niklase dossier aan dat Sint-Niklaas sporttechnisch een voordeel heeft op Brugge. Volgens hem leidde de wat gestresseerde start in Brugge vorig jaar tot een grote valpartij tijdens de eerste 25 kilometer van de wedstrijd. Wielergoden Eddy Merckx en Tom Steels steunden de kandidatuur van Sint-Niklaas omwille van het betere koersverloop.

Het stadsbestuur werkte een uitgebreid randprogramma uit om de Ronde van Vlaanderen de eer te bewijzen die ze verdient. Dat ging van een rit voor wielertoeristen over een colloquium en een tekenwedstrijd tot een tv-programma voor Canvas. Het bleek allemaal moeite voor niets.


Promotie
Het Belgisch kampioenschap Tijdrijden werd even gezien als een alternatief voor de start van de Ronde van Vlaanderen maar bleek weinig succesvol. ,,Het budget van 2,5 miljoen frank (61.973,38 euro) dat daarvoor voorzien was, gebruiken we voor de promotie van de stad. We deden dat met 'zomer in de stad' en zaterdag start het tweede luik, 'winter in de stad''', zegt Willockx.

Het stadsbestuur gaat niet paniekerig op zoek naar een ander wielerevenement. ,,We zien wel wat er nog uit de bus komt. In ieder geval steunen we volgend jaar Stadsbelangen in Sint-Niklaas weer, ook de Zwaantjesvrienden blijven we aanmoedigen net als Puivelde die ook nog een wedstrijd voor elite organiseren.''

Blijft de vraag of Sint-Niklaas ooit nog zal proberen om de start van de Ronde van Vlaanderen binnen te halen. ,,Midden 2004 zullen we bekijken of we ons kandidaat stellen om vanaf 2006 de start te organiseren. Maar dan moeten er vooraf enkele duidelijke afspraken worden gemaakt. We willen ons niet laten gebruiken om de prijs die Brugge moet betalen te verhogen. Niet dat dit nu zou gebeurd zijn, de organisatie behandelde ons en ons dossier correct. Maar de organisatie kost nu al het vijfvoudige van wat het ons de laatste keer kostte. Dat los je dus niet meer op door één sponsor te zoeken.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees