Minister Landuyt geeft La Potinière in De Haan een duwtje

Geld voor groene long

DE HAAN -
De Vlaamse regering geeft via het kabinet van Vlaams minister voor toerisme Renaat Landuyt (SP) een duwtje van 449.710 of ruim achttien miljoen frank aan de opknapbeurt van het park La Potinière in De Haan. La Potinière is de groene lang van de Haanse concessiewijk. Sinds enkele jaren ligt het gebied er verwaarloosd bij. Landuyt wil er samen met het gemeentebestuur een nieuwe toeristische troef van maken. Eind juni 2004 moet het park terug een pareltje zijn.

De opfrisbeurt voor het domein La Potinière langs de Leopoldlaan in De Haan staat terug een stapje dichter bij de realisatie. Vlaams minister voor toerisme Renaat Landuyt steunt het project van het gemeentebestuur om de site op te knappen met 449.710 of precies 18.141.257 frank. Bedoeling is dat La Potinière terug het hart wordt van de typische Belle Epoque-stijl die De Haan zo uniek maakt.

In juli 2000 kocht het gemeentebestuur van De Haan het twee hectaren grote park aan voor zo'n 60 miljoen frank. Daarmee kwam er een einde aan een jarenlange discussie over dit stukje De Haan. De gemeente ging daarop op zoek naar subsidies om het park een grondige beurt te kunnen geven.

La Potinière werd destijds ontworpen door de bekende Duitse planoloog Josef Stübben. Hij was zowat de persoonlijke architect van koning Leopold II. Landuyt ging akkoord om met geld over de brug te komen als de gemeente beloofde het oorspronkelijke concert terug te brengen. Die belofte werd waargemaakt. Door het park terug haar typische Belle Epoque-uitzicht te geven, wordt het iets unieks aan de Vlaamse Kust. De Potinière is immers samen met het gemeentehuis en het tramstationnetje iets dat onmiddellijk aan De Haan doet denken.


Nieuwbouw
In een eerste fase zal het paviljoentje midden in het park worden gesloopt. Het moet plaats maken voor een nieuw gebouwtje dat vooral een cafetariafunctie zal krijgen. Verder moet het ook het sanitair en de kleedkamers huisvesten voor de tennisterreinen. Rondom het paviljoentje komt een ruim zonneterras. Deze fase zal 27.225.000 frank of 674.890 kosten. In deze komt Landuyt voorlopig niet tussen omdat via een erfpacht of concessie het paviljoentje ook geld kan opbrengen voor de gemeente.

De Vlaamse regering komt wel tussen voor de heraanleg van het park. Hiervoor krijgt De Haan een subsidie van 18.141.257 frank. Dat is het maximum. De heraanleg zal in totaal 30.235.480 frank kosten. Vrijdag zal La Potinière ook op de agenda staan van het managementcomit voor de Europese cofinanciering via DoelstellingfII.


Concerten
De tennisterreinen, de minigolf, de paadjes en de zitbanken in het park zullen hun historisch uitzicht terugkrijgen. Het park zal verder over faciliteiten beschikken om er klassieke en moderne concerten te laten plaatsvinden. Op die manier kan La Potinière opnieuw een centrale plaats worden in de badplaats.

Het gemeentebestuur had van de overheid een subsidie van 82 procent gevraagd. Landuyt wijst erop dat er nog een mogelijkheid bestaat dat ook nog een deel van de eerste fase van de werken wordt betoelaagd. De aanvang van de werken wordt verwacht in 2002, tegen het zomerseizoen van 2004 moet het park vernieuwd zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees