Leidinggevend Australisch bedrijf ruilt Edegem voor Mechelen

Mechelen verzamelt spitstechnologie


Het Australische bedrijf Cochlear tekende gisteren een huurovereenkomst voor 1.500 vierkante meter kantoorruimte op het industrieterrein Mechelen-Noord. Daarmee versterkt Mechelen zijn reputatie als economische groeipool in Vlaanderen. Geen vervuilende industrie, maar vooral hoogtechnologische bedrijven kiezen voor de Dijlestad als uitvalsbasis.

Cochlear ontwikkelt computerchips die in de oorschelp worden ingeplant en via een externe processor elektrische prikkels sturen naar de gehoorzenuwen. Daardoor kunnen doven en zwaar slechthorenden opnieuw geluid waarnemen. Een doelgroep die niets had aan de traditionele akoestische hoorapparaten. Cochlear neemt in november volgend jaar zijn intrek in Mechelen Campus, het kantoorcomplex van Eurinpro.

,,In Mechelen bouwen we ons enige Europese onderzoekscentrum uit'', zegt Jan Janssen van Cochlear. ,,Veertig personeelsleden met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar proberen er onze technologie op punt te stellen en nieuwe toepassingen te zoeken. We verwachten dat het personeelsbestand jaarlijks met tien tot vijftien procent toeneemt. Precies daarom verlaten we onze te krappe vestiging in Edegem, die bovendien moeilijker bereikbaar is.''

Cochlear sloot met Eurinpro een huurcontract van tien miljoen frank af en bestelde ook de bouw van een zogenaamde clean room. Dat is een stofvrij labo dat stofdeeltjes, duizendmaal kleiner dan de dikte van een haar, uit de lucht filtert. De ontwikkeling van die onderzoeksruimte kost 25 miljoen frank.


Aantrekkingskracht
,,Het zou me niet verbazen als Cochlear de kantoorruimte binnen enkele jaren vertienvoudigt'', zegt Bart Verhaeghe, gedelegeerd bestuurder van Eurinpro. ,,Virco-Tibotec startte ook met een beperkte oppervlakte, maar groeit sindsdien spectaculair. Mechelen versterkt met de komst van de Australiërs bovendien zijn positie als biotechnologische vallei van Vlaanderen. Dat verhoogt de aantrekkingskracht op gelijkaardige bedrijven.''

De kans bestaat dat weldra nog twee grote bedrijven naar Mechelen verhuizen, waaronder Alcatell. Ook het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) denkt eraan naast Gent een tweede ontwikkelingcentrum uit te bouwen in Mechelen om te profiteren van de know-how van onder meer Galapagos, Tibotec en uiteraard Cochlear.

Het bedrijf verkocht vorig jaar 6.500 systemen, goed voor een omzet van 5,5 miljard frank. Een implantaat kost 1,6 miljoen, de chirurgische ingreep evenveel.

België is het enige land waar ziekenfondsen de kostprijs volledig terugbetalen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees