Via Radio Bruxxel zenden vier lokale radiozenders non-stop uit tijdens Europese Top

Alternatieve media zenden ongehoorde stemmen uit

BRUSSEL -
Sinds begin oktober bewonen de anti-globalisten het Luxemburgstation. Ze leven in de buffetruimte, die ze opgeknapt hebben na jaren leegstand. In de kaartjeszaal houden ze concerten, fuiven en debatten.

De programma's die ze doormailen liegen er niet om. De Top van Laken is nabij. Er is dag aan dag iets te beleven in het station. Het netwerk deelnemers en sympathisanten groeit razendsnel aan. Er zijn al meer dan zesduizend aanvragen voor overnachtingen in Brussel. De opkomst van ngo's en de acties van de vakbonden meegerekend, denken de organisatoren dat ze de twintigduizend demonstranten van Gent kunnen overschrijden.

Zes maanden zijn de Brusselse activisten aan het netwerken. Vaagweg is er iets als een koepelstructuur aan het ontstaan, maar toch zijn er velen die vanuit hun eigen hokje opereren. Het project Europe Calling legt bruggen tussen verschillende media-organisaties.

Cinema Nova is al een vertrouwd element geworden in de strijd tegen de verloedering in Brussel. Tijdens de Top organiseren ze TV Nova, waarvoor ze onafhankelijke televisiezenders uitnodigen.

Onder de noemer Radio Bruxxel hebben vier lokale radiozenders zich gegroepeerd. Van 13 tot 16 december zenden ze non-stop uit. Ze willen een stem geven aan wie zich die dagen op straat bevindt, manifestant of expert. Stout testen ze het serieux van de brief die Guy Verhofstadt aan de antiglobalisten richtte. Ze vroegen een persaccreditatie voor twee van hun journalisten, maar kregen tot nader order geen antwoord. Journalisten zijn in het getouw, maar net zo goed mensen van het netwerk die met gsm's de laatste nieuwtjes doorbellen. Daaronder een team advocaten dat al de gebeurtenissen weegt op hun wettelijkheid. Gaande van ordehandhaving bij betogingen, tot strenge doorlichtingen aan de landsgrenzen. Er circuleren telefoonnummers waarop iedereen een bijdrage kan doorbellen.

 • Alternatieve media over de Top van Laken. Tot 9 december ,,TV Nova'', van 13 tot 16 december ,,Radio Bruxxel & Indymedia'' en op 27 december ,,Open Screen/Open Stage''
 • De radioprogramma's worden uitgezonden op FM 87.7 (Radio Air Libre), FM 105.4 (Radio Panik), FM 106.5 (FM Brussel) en FM 107.2 (Radio Campus).
 • Inlichtingen over Indymedia op www.indymedia.be
 • Inlichtingen over de antiglobalisten op www.bruxxel.org
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees