Zware schade na nieuwe inbraak in Tiense Spar: 150.000 frank weg

Vijfde warenhuis in vijf weken


Aan de Leuvenselaan in Tienen hebben inbrekers in de nacht van donderdag op vrijdag een zware inbraak gepleegd bij warenhuis Spar Dendai. Ze maakten minstens 150.000 frank wisselgeld buit. Euro's had de uitbater nog niet in de winkel. De braakschade loopt echter in de honderdduizenden frank.

Deze inbraak is na twee keer GB in Herent, de Unic van Haacht en de Spar in Averbode al de vijfde nachtelijke inbraak de jongste vijf weken. De Spar aan de Melkerijstraat in Averbode had dinsdagochtend prijs. Meestal zijn de daders uit op sigaretten.

Bij Spar in Tienen maakten de daders eerst een gat in de metalen zijgevel. De betonnen wand er achter belette hen de toegang. ,,Dan klommen ze op het dak waar ze met een zware metaalschaar een groot gat knipten in het stalen dak. Met een boormachine heb je een kwartier nodig om er een gat in te boren. Zo dik is die plaat'', zegt zaakvoerder Wilfried Hombroeckx.


Veel schade
Door het gat drongen de dieven het kantoor van het warenhuis binnen. De uitbater schat dat er zo'n 150.000 frank wisselgeld is gestolen. ,,Het gaat allemaal om kleingeld want de briefjes nemen we na de inbraak van drie of vier jaar geleden steeds mee naar huis. In het kantoor lagen de papieren door elkaar en is vermoedelijk de printer kapot. De schade aan de buitengevel bedraagt alleen al een paar honderdduizend frank'', zucht de zaakvoerder, die eigenaar is van de winkel.

Opmerkelijk is dat de daders perfect wisten dat er in het kantoor geen inbraakbeveiliging is. De rest van het warenhuis is wel beveiligd, met infraroodsensoren. Uitbater Wilfried Hombroeckx weet zeker dat daders vooraf grondig op verkenning zijn geweest. De beveiliging is waarschijnlijk ook de reden waarom de daders het winkelgedeelte niet zijn binnengegaan.


Pas verzekerd
Voor dit warenhuis is het de tweede zware inbraak. Vier jaar bedroeg de buit zo'n miljoen frank aan sigaretten en wisselgeld buit. Toen braken de daders de toegangsdeur open. Opmerkelijk is dat de uitbater pas een week verzekerd is tegen inbraken. ,,Dat is louter toeval. Voordien was ik niet verzekerd, omdat de premies onbetaalbaar waren. Onlangs heb ik een verzekeringsmaatschappij gevonden die een redelijke prijs vraagt voor een all-in-pakket, dat je zelfs verzekert tegen holdups.''

Voor de zaakvoerder is al één zaak zeker beslist: zijn kantoor wordt ook zwaar beveiligd: ,,Desnoods giet in mijn zaak in het beton om nachtelijke inbrekers buiten te houden. Of moet ik stroomdraden met 10.000 volt op het dak bevestigen?''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees