Megaster startte carrière in West-Vlaanderen onder vleugels van Patrick Hernandez

Grote Madonna in klein Aalbeke

AALBEKE -
Megaster Madonna (43) -- zeg maar Louise Ciccone, Michigan VSA -- vertoefde eind jaren zeventig in Aalbeke bij Kortrijk onder de vleugels van Patrick Hernandez. Dat zegt die laatste zelf. Hernandez was, vooraleer hij doorbrak met Born to be alive, een illustere onbekende in de Kortrijkse deelgemeente. Maar daar kwam vlug verandering in.

Het verhaal begint bij die Patrick Hernandez. Hernandez, 52 ondertussen, had in 1979 een megahit met Born to be alive. Het was zijn enige grote hit, een successtory die vandaag nog altijd voortduurt.

Born to be alive is nog altijd een geliefkoosd nummer op dansavonden allerhande. Nadien had Hernandez nog een paar kleinere hits maar hij werd altijd vastgepind op dat ene succes.


Jean Van Loo
Hernandez is geboren in Guadeloupe maar woonde een tijdje in Aalbeke en Moeskroen. De verklaring is simpel: de man die hem lanceerde, was Jean Van Loo, zijn onlangs overleden manager. In de jaren zeventig woonde Van Loo een tijdje in het pand waar nu Sauna Aquarius gevestigd is, even voorbij het Aalbeekse restaurant Carlton. Het is daar dat de jonge Madonna verbleef, nadat Hernandez haar in New York had opgemerkt.

Hij bracht haar dus mee naar Europa en Aalbeke was een goeie uitvalbasis voor Frankrijk. De jonge Madonna blonk al op de High School uit in dans en drama. In 1977 ging ze naar New York, waar ze modelwerk deed en danslessen volgde. Twee jaar later volgde ze dan Hernandez. Haar biografie vermeldt nochtans Aalbeke niet, hoewel ze zelf expliciet vertelt dat ze als backing vocal en danseres (á la Claude François) assisteerde bij Hernandez.


Geen grap
Cecile Duthoit (66) uit Aalbeke, jarenlang waardin van 't Beenhouwerijtje, herinnert zich Hernandez nog goed: ,,'t Was een mooie jongen hoor, en hij kon goed dansen. Indertijd hielden we café en slagerij. Het was een leuke tijd. Van Loo was ons goed bekend en zo kwamen Hernandez en Madonna geregeld over de vloer. Ik had een foto van haar achter de toog maar die is verloren gegaan. Erg jammer is dat. Het was ocharme een kind van nog geen twintig, echt opvallen deed ze niet.''

Cecile Duthoit: ,,Op zaterdagavond kwam hier veel volk over de vloer. Hernandez trad dan op, danste met zijn stok. Het was de tijd van de jukebox en van zijn grote hit, jawel. Hij speelde ook uren tafelvoetbal. Veel andere vedetten kwamen hier toen: Raymond Poulidor, Fredje De Bruyne, Freddy Breck... Het was de tijd van de Madrague, een dansgelegenheid hier wat verderop.''

Toen Hernandez uit Aalbeke vertrok, hoorde Duthoit nog weinig van hem. Ook Madonna verhuisde, naar Parijs, en ging haar eigen, succesvolle weg in de jaren tachtig.

Hernandez woont nu ergens in Engeland. Madonna huist overal en nergens. Maar haar laatste woonst in Londen wil ze alweer verlaten voor New Jersey.

En de Aalbekenaars? Die zijn er nu echt van overtuigd dat de Madonna-historie geen grap is. ,,Tuurlijk is dat geen grap'', zegt Cecile Duthoit.

,,Maar niemand geloofde het. Ik had ook nooit vermoed dat ze zo'n grote dame zou worden.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees