Lovende woorden voor conciërge Wilfried Surmont

,,De rook kwam vanonder mijn voeten''


Wilfried Surmont is al tien jaar conciërge in de residentie Dalaur. Bij de aankomst van de brandweer hielp hij de blussers met nuttige informatie over de stand van zaken. Hetzelfde bij de terugkeer van de geëvacueerde bewoners naar hun appartement. Zowel brandweer als bewoners hadden lovende woorden over het koelbloedig en doordacht optreden van de conciërge.

Wilfried Surmont woont op de dakverdieping. ,,Een bewoonster van nummer 9 sloeg inderdaad als eerste alarm'', verduidelijkt de conciërge.

,,Ik was thuis en ging buiten kijken wat er aan de hand was. Vanop ons terras zag ik eveneens veel zwarte rook. Ik kon direct de brand lokaliseren. De rook kwam vanuit het appartement onder mijn voeten. Langs de trap liep ik naar het appartement onder het onze. In de gang hing veel rook. Ik hield een hand voor mijn mond om zo weinig mogelijk rook binnen te krijgen. Met mijn loper opende ik de voordeur van het appartement op de derde verdieping. Ik hield de deur op een kier om te vermijden dat het vuur zou aanwakkeren. In het appartement zag ik veel vlammen en rook. Ik trok vlug de deur terug dicht en liep naar de kelder.''


Deurbonken bij hardhorige
,,Daar draaide ik de gasleiding toe. Vervolgens waarschuwde ik de bewoners over de brand. Dat gebeurde met de alarmbel in de lift. Het is hier een goede gewoonte om iedereen op die manier te waarschuwen voor onheil. Die vaste afspraak is met alle bewoners gemaakt. Op de derde verdieping woont een hardhorige vrouw. Ik liep naar haar appartement en waarschuwde haar met luid gebonk op de deur. Tussen de twee appartementsblokken is een brandwerende muur. Voor de bewoners van nummer 9 was niet direct veel gevaar. Uit voorzorg werden ook zij geëvacueerd. In totaal een tiental bewoners waren thuis. Iedereen ging rustig naar buiten. Er was hoegenaamd geen sprake van paniek.''

Vanwaar komt de eigenaardige naam van residentie Dalaur? ,,Een samenvoeging van de beginletters van de voornamen van de twee dochters van de eigenaar van het appartementsgebouw'', antwoordt Wilfried Surmont. (HWR)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees