Waterlopen en vijvers in Ieper kampen met groot probleem

Exotische waterplanten zijn gevaarlijk onkruid


De Ieperse wateren kampen met een groot probleem. Almaar meer exotische waterplanten overwoekeren zowel waterlopen als vijvers. Een doeltreffende en duurzame oplossing is er niet meteen.

Voor de beheerders van openbare waterpartijen is het zweten, zware machines inzetten en zwaar betalen voor het verwijderen van de exoten. Dat lukt dan overigens nooit volledig.

Lieven Stubbe van de Ieperse milieudienst zag het probleem de jongste jaren groeien. ,,In de Ieperse wateren zien we een drietal exotische planten die langzaam maar zeker de waterkanten veroverden en stilletjes over alles heen sluipen. Deze woekerende exoten -- ik noem het gevaarlijk onkruid -- werden enkele jaren geleden wellicht met de beste bedoelingen langs de waterkant ingeplant'', zegt Lieven Stubbe.

,,De oorsprong ligt bij private tuinvijvers. Bij de aanleg worden volgens het boekje een aantal planten voorzien, tot enkele soorten zich ongeremd vermeerderen. En dan is het zonde om deze mooie, soms duur betaalde planten zomaar te vernietigen. Dus worden ze hier en daar in de wijde natuur ingeplant, gratis voor niets'', aldus Lieven Stubbe.

,,Maar die exoten hebben hier geen natuurlijke vijanden zoals planteneters, schimmels, ziekten, zodat ze ongestoord verder kunnen groeien en uiteindelijk alles overwoekeren. Dat is onder andere het geval in de Oude Vaart, tussen de Haiglaan en de Diksmuidseweg, aan de Kasteelgracht ter hoogte van de Leopold III-laan en in de Oude Vaart Ieper-Komen nabij de Dikkebusseweg'', aldus nog Lieven Stubbe.

Het opruimen ervan is een lastig en duur karwei, dat nooit volledig lukt. Lieven Stubbe pleit voor strengere wetten in het verhandelen van planten wereldwijd en voor boetes bij overtredingen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees