Stad Halle betaalt herstellingskosten

Cardijn eind mei weer op zijn sokkel

HALLE -
Het afgebroken standbeeld van kardinaal Jozef Cardijn moet tegen eind mei opnieuw in volle glorie op zijn sokkel prijken op het pleintje voor het oud-Jezuïetencollege in Halle. Om het beeld beter te verankeren, zijn er wel kleine aanpassingen nodig.

Op Rerum Novarum op 29 mei wil de vzw Cardijnstichting graag een feestje bouwen om het herstelde standbeeld van Jozef Cardijn opnieuw in te halen in Halle. Vandalen beschadigden het beeld in oktober. Het beeld werd van zijn sokkel geduwd waardoor het hoofd en een hand van het bronzen beeld afbrak en het standbeeld scheuren opliep. De laffe daad schokte Halle diep.

Ondertussen is het standbeeld in de kunstgieterij van Jo Van Geert beland waar kunstenaar Luc Van Ruysschevelt het vanaf half januari onder handen neemt. De herstelling kost meer dan 10.000 euro. De stad liet al weten dat zij deze kosten betaalt.

,,Om het beeld beter tegen vandalen te beschermen, komen er enkele aanpassingen'', vertelt Marcel Fierens, ondervoorzitter van de vzw Cardijnstichting.


Beeld mag niet van uitstraling veranderen
,,Zo wordt de stola die vroeger los kwam van het priestergewaad, vastgemaakt aan dit gewaad zodat de stola niet meer kan afgebroken worden. Ook wordt het kleed van de kardinaal tot op de grond over zijn schoenen verlengd zodat het beeld rechtstreeks helemaal aan de sokkel kan vast gelast worden. Nu gebeurde dit enkel met vier vijzen in Cardijn's schoenen. Toch willen we niet dat het standbeeld veel van uitstraling verandert'', aldus nog Marcel Fierens.

De kosten voor een stevigere sokkel zijn voor de vzw en lopen op tot 4.000 euro. Geld dat de vzw samen wil krijgen met giften van leden, sympathisanten en de Christelijke Arbeidersbeweging. (IDH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees