Halle-Vilvoorde herstelt van zware economische klappen

Het ergste is achter de rug

HALLE-VILVOORDE -
,,De economie in Halle-Vilvoorde heeft de jongste twee jaar naar adem moeten happen maar het ergste lijkt nu voorbij.'' Dat besluit de Kamer voor Handel en Nijverheid op basis van de economische prestaties van onze regio in 2002.

In 2002 werden 2.300 nieuwe ondernemingen opgericht in Halle-Vilvoorde: ongeveer 1.300 vennootschappen en 1.000 eenmanszaken. Dat zijn er maar 12 minder dan het jaar voordien. De Kamer voor Handel en Nijverheid noemt deze status-quo opmerkelijk. ,,Blijkbaar is de ongunstige economische situatie geen beletsel om voor een zelfstandig beroep te kiezen'', stelt adviseur Benny Vleminckx vast.

In de statistieken van de faillissementen tekent zich voor onze regio een minder positieve tendens af. 248 Halle-Vilvoordse bedrijven gingen in 2002 op de fles. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2001. De nationale faillissementcijfers stegen maar met 1 procent. Het negatieve effect van faillissementen op de werkgelegenheid, was vorig jaar minder erg dan een jaar eerder. Dat is onder meer te verklaren door de 8.700 arbeidsplaatsen die in 2001 verloren gingen bij Citybird, Sabena en Lernout & Hauspie Wemmel.

Halle-Vilvoorde is langzaam aan het herstellen van het Sabena-drama. Volgens cijfers van de federale minister van Arbeid heeft 60 procent van de ex-Sabenamedewerkers een nieuwe job. De werkloosheidsgraden van eind december 2002 bevestigen dat. Met een werkloosheidsgraad van 5,26 procent, tegenover 4,9 procent in 2001, doet Halle-Vilvoorde het nog opvallend goed. Voor heel Vlaanderen bedraagt de werkloosheidsgraad 7,45 procent.

,,De economie in Halle-Vilvoorde, die al 15 jaar lang onafgebroken topprestaties heeft geleverd, moest de afgelopen twee jaar even naar adem happen'', zo klinkt de conclusie van de regionale Kamer voor Handel en Nijverheid. ,,Ondanks alles blijkt uit de voorliggende cijfers dat het ergste achter de rug is. Voorwaarde daarvoor is dat prioriteit wordt besteed aan de economische ontwikkeling en het behoud van de tewerkstelling op de voor onze regio zo belangrijke economische groeipool van de luchthaven van Zaventem.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees