Politie toont gestolen fietsen

KORTRIJK -
De Kortrijkse kijkdag voor gestolen fietsen leverde zaterdag net geen duizend belangstellenden op. De wrevel over het fenomeen fietsdiefstallen is groot. Dorothea Everaert uit Zwevegem bijvoorbeeld is al acht vehikels kwijt.

De kijkdag werd onder meer georganiseerd na de ontdekking van 77 fietsen bij een 79-jarige man uit de Stasegemsestraat in Kortrijk. Hij stond bekend als fietsenmaker en verkoper van tweedehands materiaal. Het bleek meestal gestolen materiaal te zijn. De man werd niet opgepakt, maar wie zijn fiets zaterdag herkende, kon wel een schadeclaim indienen.

Drie jaar al was een Kortrijkse vrouw haar fiets gestolen. Ze vond die terug in de groep van 77, totaal verhakkeld. Intussen is ze nog twee fietsen kwijt en wil ze niet meer naar het centrum komen met een tweewieler. Ze denkt er zelfs aan om haar dochter geen fiets cadeau te doen voor haar plechtige communie.


Chip
Ook Europarlementslid Jan D'Haene heeft zijn fiets terug. Heel toevallig had hij zijn fietsplaatje gebruikt om zijn zadel vast te zetten en dat ding was in de holle zadelbuis gevallen. Bij controle kwam het ding te voorschijn en meteen was het eigendomsbewijs geleverd.

Bij Dorothea Everaert kan het nog erger. De Zwevegemse is in enkele jaren acht fietsen kwijt. ,,Ik heb wel vijf kinderen, maar toch. Koersfiets, brommer, gewone fiets. Het krijgt allemaal vleugels. Gegraveerd? Neen, helpt dat? Dan gaan we dat doen. Maar we zijn het wel beu.'' Uiteindelijk vond ze geen enkele van de acht tweewielers terug.

De politie kon een tiental fietsen teruggeven. Ghislain Samyn: ,,Graveren is wel degelijk nuttig. Als de dief kan kiezen, pakt hij een niet-gegraveerde fiets. Sloten met nummers zijn niet veilig. We openen ze in dertig seconden. Een U-slot moet je kopen. Kostprijs 40 euro. Het systeem van de taksplaten was vroeger toch beter controleerbaar. Maar nu zijn er ook al fietsen waarin een chip zit verwerkt. Dan moet je echter over zo'n leestoestel beschikken.''

  • Wie niet naar de fietsdag kon, kan elke woensdagnamiddag terecht in het politiekantoor in de Sint-Amandslaan in Kortrijk.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees