Oudste gebouw Nieuwstraat wordt beschermd monument

BRUSSEL -
Het oudste gebouw van de Brusselse Nieuwstraat wordt een beschermd monument. De gevel en een deel van de inrichting van het 17de-eeuwse huis zijn goed bewaard en dat is uitzonderlijk in een omgeving waar winst en omzet zowat alles domineren. Daarom is het gebouw ook zo belangrijk voor de geschiedenis en de architectuur van de Brusselse vijfhoek, zegt staatssecretaris voor Monumenten, Willem Draps, die de beschermingsprocedure startte.

Tussen de grote winkels in de Nieuwstraat staat een prachtig wit gebouw met een typisch Vlaams getrapt dak. Sinds kort worden de benedenverdieping en de eerste etage aan een grondige renovatie onderworpen. De decoratieve puntgevel, die in een uitzonderlijk goede staat verkeert, wordt vanaf de tweede verdieping beschermd. Ook de inrichting heeft de tand des tijds merkwaardig goed doorstaan en mag niet meer worden aangepast.

Tot voor de renovatiewerken werd het gebouw in de Nieuwstraat 39-43 nog als winkelruimte verhuurd. ,,Binnen is de originele inrichting zo goed als volledig bewaard'', weet Pascale Ingelaere, afgevaardigde van de cel Bescherming van de Dienst Monumenten en Landschappen. ,,De balken en oorspronkelijk versierde plafonds zaten verborgen achter valse wanden. Dat het pand in goede staat verkeert, is uitzonderlijk want meestal staan oude gebouwen onder zware druk als ze in een handelsbuurt liggen. Voor handelaars telt de maximale winkelruimte en ze deinzen er dan ook niet voor terug om aanpassingswerken uit te voeren die de oorspronkelijke architectuur volledig tenietdoen. De eigenaars hebben echter veel respect getoond voor het pand. De oorspronkelijke achtergevel met de ruiten is intact gebleven en op de verdiepingen werden de binnenmuren bewaard''.

Het huis aan de Nieuwstraat is niet alleen uitzonderlijk omwille van de goede staat, het is ook het oudste gebouw dat nog overeind staat in het drukke winkelparadijs. De precieze geschiedenis ervan heeft Ingelaere niet kunnen achterhalen.


Onderzoek naar evolutie van de wijk
,,We weten dat de wijk rond de Nieuwstraat rond 1620 in volle ontwikkeling kwam. Aan de hand van onderzoek van de structuur van het gebouw hebben we kunnen afleiden dat het dateert van het begin van de 17de eeuw. Jammer genoeg zijn er geen archieven waarin de bouw- of renovatieplannen van het gebouw terug te vinden zijn. We willen een historische studie laten maken van het gebouw. Aan de hand daarvan kunnen we veel te weten komen over evolutie van deze wijk.''

De overige gebouwen in de Nieuwstraat zijn overwegend 19de-eeuws. Ingelaere is opgetogen over de bescherming. ,,Het Brusselse gewest voert een duidelijke politiek in de bescherming van waardevol patrimonium maar vaak bevinden die panden zich in het historische centrum. De schade aan waardevolle gebouwen in pakweg 'Ilot Sacré' is minder groot dan in een handelswijk als de Nieuwstraat. Voor het huis dat nu beschermd is, begon de tijd trouwens te dringen.''

De Dienst Landschappen en Monumenten heeft in samenspraak met het kabinet van Draps een lijst opgesteld van panden die beschermd moeten worden. De lijst wordt chronologisch stapje voor stapje afgewerkt. ,,We werken nu vooral met gebouwen uit het Ancien Regime'', zegt Ingelaere. ,,De meeste bevinden zich rond het Sint-Katelijneplein, de Vlaamsesteenweg en de Kolenmarkt. We houden voortdurend op inspectierondes. Vaak zien we dingen die er aan de buitenkant lamentabel uitzien maar die toch waardevolle elementen bevatten. Zo hebben we ook de echte waarde van dit huis ontdekt.'' (DWL)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees