De rechterhand van kardinaal Cardijn

DEERLIJK -
Maria Meersman is donderdag aan de gevolgen van een korte ziekte overleden. Zij was van 1948 tot 1956 nationale voorzitster van de VKAJ en bouwde nadien als naaste medewerkster van kardinaal Cardijn de internationale KAJ en VKAJ uit. Van 1975 tot 1983 was zij nationale secretaresse van de KAV. In 1983, op 60-jarige leeftijd, keerde zij terug naar haar geboortedorp.

Maria werd op de Belgiekwijk geboren. Na haar lager en middelbaar onderwijs studeerde zij in Gent voor regentes handelswetenschappen. Na enkele jaren in het onderwijs werd zij in 1945 nationaal vrijgestelde voor de VKAJ en drie jaar later nationaal voorzitster.

De internationale uitbouw van de KAJ en VKAJ maakte haar tot rechterhand van kardinaal Cardijn. Enkele jaren geleden vertelde zij in een interview dat zij tientallen internationale reizen met de kardinaal maakte. Cardijn was zeventig jaar toen hij vier maanden op pioniersreis trok. Hij was een nerveus man en at elke ochtend boterham met spek.

Vanaf 1961 werkte Maria in Rome en bereidde er verschillende grote internationale congressen voor. Vanaf 1966 tot haar pensioenleeftijd werkte zij voor de KAV in Brussel.

Terug in Deerlijk werd zij verantwoordelijke voor de KBG, een vereniging waarvan zij in 1991 voor enkele jaren nationaal medevoorzitster werd. Op parochiaal vlak was voor haar geen inzet te groot. Zij leefde mee met de buurt op haar Koningswijk en was steeds optimistisch, behulpzaam en bijzonder graag gezien. Haar broer Jerome is gepensioneerd scheutist en verrichtte pastoraal werk in de Verenigde Staten. De uitvaart van Maria Meersman heeft plaats op vrijdag 15 maart om 10 uur in de Sint-Columbakerk in Deerlijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees