Tsjech wint WK pijproken

SINT-NIKLAAS -
Een Tjech, Lubomer Cenka, won het wereldkampioenschap (WK) pijproken met een tijd van 2 uur 50 minuten en één seconde. Bijna 500 pijprokers uit de hele wereld, tot Japan toe, zakten naar Sint-Niklaas af om in de Stadszalen om het langst aan hun pijpje te lurken. De lokale favoriet, Karel Vanden Abeele, zei dat het zware tabak was.

Je krijgt een paar gram tabak en na een officieel teken moet je maar zo lang mogelijk de brand in de pijp zien te houden. Geen makkie, bevestigt Jo Verniers die reeds jaren de wedstrijden volgt. ,,Ik ben goed bevriend met Karel Vanden Abeele,'' legt Verniers uit. ,,Op verplaatsing eindigt hij steeds bij de eersten. Ik sta steeds klaar om hem een jenevertje aan te reiken. Wanneer de rokers dicht bij de drie uur komen, wordt het pas echt gevaarlijk. Het venijn zit in het einde van de marathon. De assen geven de pijproker een pikant smaakje. Zelf rook ik alleen op wedstrijden van Den Openhaard. Gewoonlijk hou ik het lurken ongeveer twee uur uit. Buiten de wedstrijden raak ik soms drie maanden geen pijp aan.''

Op het laatste ogenblik waren er toch nog verrassingen te noteren. De overwinning van de Bulgaarse nationale voetbalploeg had ook zijn goede kanten voor het WK pijproken in Sint-Niklaas. ,,De komst van de Bulgaren is onverwacht,'' zegt organisator Richard Thiron. ,,Ook Chinezen zijn gearriveerd. Het is een grandioos succes. Onze Karel Vanden Abeele zal het heel moeilijk hebben.'' (SL)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees