Katho-studenten op stage in Zambia

ROESELARE -
Twee docenten en drie studenten verpleegkunde van de Katholieke Hogeschool Zuidwest-Vlaanderen (Katho) stapten gisteren op het vliegtuig richting Zambia. Eén docent en twee studenten vroedkunde reizen de vijf over twee weken achterna. De missie wil de ziekenzorg in het Saint-Francis' Mission Hospital op een hoger niveau tillen in Katete.

,,Wij waren al drie keer op bezoek in het Saint-Francis' Mission Hospital met 350 bedden om een concrete vorm en inhoud te geven aan het vormings- en uitwisselingsproject'', steekt coördinator Dirk Monbaliu van wal. ,,De verpleegkundigen en vroedvrouwen vroegen naar bijkomende vorming over vooral wondzorg en ziekenhuishygiëne. De Katho-docenten geven over beide thema's een beperkt aantal theoretische lessen en verscheidene praktijksessies in het ziekenhuis. Aan de hand van voorbeeldlessen anatomie in de school verbonden aan het ziekenhuis tonen zij de lokale docenten het grote nut van het gebruik van didactische hulpmiddelen in de les. Daarna begeleiden onze docenten hen in het opstellen van gelijkaardige lessen.''

Katho koppelt de missie bewust aan buitenlandse stagemogelijkheden voor zijn studenten. ,,Onze studenten leren er meer dan elders observeren en zelfstandig concluderen'', gaat Dirk Monbaliu verder. ,,Voor het verpleegkundige werk zullen zij er moeten terugvallen op de aangeleerde basisprincipes en beperkte middelen. Na de terugkeer van de eerste ploeg wordt samen met de Zambiaanse verantwoordelijken beslist over de inhoud van de trainingen voor volgend jaar. Tot en met 2008 gaat elk jaar een nieuwe generatie Katho-docenten en- studenten naar Katete. In een later stadium voorziet het project ook opleidingen voor Zambianen bij Katho. Vanaf 2006 zullen gedurende vijf jaren hier evenveel docenten/artsen van het Saint-Francis' Mission Hospital concrete intensieve opleidingen volgen.''


Optimale veiligheid
De drie docenten zijn telkens drie weken aan de slag in Katete. De twee studenten vroedkunde blijven er twee maanden en de drie studenten verpleegkunde keren pas op 8 mei terug. De groep krijgt onderdak in gastverblijven vlakbij het ziekenhuis.

,,Het is een rustige streek met politieke stabiliteit. Katete ligt aan de uiterste oostkant van Zambia. In één uur ben je over de grens met Malawi. Het management van het ziekenhuis heeft bovendien al ervaring met Europese stagiairs. Ook op medisch vlak is gedacht aan een optimale veiligheid. Handschoenen of naaldcontainers moeten onze docenten en studenten beschermen tegen HIV-besmetting. Er wordt geen stage gelopen op de TBC-afdeling en een zorgvuldige keuze van muskietennetten moet de groep beschermen tegen vervelende infecties'', besluit Dirk Monbaliu. (HWR)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees