Westende en Middelkerke krijgen elk toeristisch museum

Post wordt toeristisch Strandhuis

MIDDELKERKE -
De tentoonstelling Verborgen Verleden zal de laatste zijn die in het voormalig postkantoor van Middelkerke wordt georganiseerd. Nog voor de zomer immers starten de werken die het postkantoor tot het bezoekerscentrum Het Strandhuis moeten maken. Een tweede toeristisch ankerpunt wordt de villa Les Zéphirs in Westende. Die realisatie is nu aan de gang. Beide musea samen zullen 200 miljoen euro kosten.

De werken in het voormalige postgebouw in Middelkerke en de villa Les Zéphirs in Westende - in allebei komt er een toeristisch ankerpunt, bezoekerscentrum en toerismebalie - worden door een wetenschappelijke stuurgroep begeleid.

In Westende zijn de werken al bezig. De in 1924 gebouwde typische kustvilla wordt gerestaureerd en krijgt het interieur dat het had tijdens het interbellum, toen de Gentse doktersfamilie Muyshondt er de vakantiedagen doorbracht.

,,We zorgen voor een soort vergelijking upstairs-downstairs. Daarin zal het schril contrast aangetoond worden tussen de dienstboden en de rijke Gentse burgerij, die er verbleven. Het interactief museum zal gebaseerd zijn op de verhalen en herinneringen van de nazaten van de chirurg'', stellen burgemeester Michel Landuyt en schepen Liliane Pylyser-Dewulf.


Combinaties met strandanimatie
In Middelkerke begint de renovatie van het voormalige postgebouw meteen na de tentoonstelling Verborgen Verleden , die tot 2 mei loopt. Vermoed wordt dat het museum er kan openen in 2006. Het zal de gehele toeristische geschiedenis van de kust schetsen, niet statisch, maar met doe-elementen, zodat scholen en groepen er ook buiten de toeristische periodes heen kunnen.

Combinaties met strandanimatie zijn in de maak. Er wordt ook gedacht aan tussen beide musea rijdende oude trams en gidsenbeurten naar de architectonische rijkdom van de badplaatsen, met de audiofoon op het hoofd.

Naast de restauratie van de beide panden krijgen ze alle twee ook een gedeelte nieuwbouw. Het studiebureau dat voor de realisatie van de twee toeristische ankerpunten tekent, is hetzelfde als datgene dat de abdij Ter Duinen in Koksijde waarmaakte.

Westkans werd om advies gevraagd om in afspraak met Monumenten en Landschappen te zorgen voor de toegankelijkheid door gehandicapten.

De verwerving van de gebouwen en werken zullen samen 200 miljoen euro kosten, waarvan driekwart gesubsidieerd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees