Jonge Schotten in uitwisselingsproject met Lier

Kennismaking met elkaars cultuur

LIER -
Vorige zomer hebben tien Lierse jongeren hun vakantie in het Schotse Dundee doorgebracht in het kader van een uitwisselingsproject. ,,Het opzet van deze uitwisseling is een intensieve samenwerking tussen Schotten en Belgen in de hand te werken. Dit jaar is het de beurt aan Lier om de Schotse jongeren te ontvangen'', zegt Kris Obbers van het jeugdcentrum Moevement.

,,Zowel vanuit het jeugdwerk als vanuit individuele jongeren is er steeds meer vraag naar buitenlandse contacten. Zo moet de mogelijkheid geboden worden aan jongeren om boeiende contacten te leggen met vreemde culturen. Jongeren leren hun eigen culturele wortels kennen en herwaarderen. Door anderen een beeld te geven van België en Vlaanderen leren ze een beetje terugkijken naar wat typisch is voor onze cultuur, die voor hen evident geworden is en daardoor minder zichtbaar'', zegt Obbers.

,,Als tweede deel van het uitwisselingsproject komt dezelfde groep Schotten naar Lier. Zij blijven tot vrijdag 15 augustus. De Schotse partner is Grey Lodge Settlement, een buurthuis waar activiteiten voor alle leeftijdsgroepen georganiseerd worden. Zij voorzien eveneens in middelen en accommodatie voor zelfhulpgroepen en ze stellen mensen te werk die omgaan met jongeren uit kwetsbare groepen. De twee groepen zullen hun verblijf doorbrengen in de lokalen van de Federatie Open Scoutisme (FOS) aan de Maasfortbaan.''

,,Tijdens hun verblijf wordt er rond het thema jongeren en vrije tijd gewerkt. Zo is er een boeiend programma uitgewerkt waardoor we de Schotse jongeren een beeld willen geven van onze cultuur en directe omgeving. Zo worden er verscheidene bezoeken gebracht aan onder meer Antwerpen en Brugge.''

,,Gedurende het verblijf worden ook twee overnachtingen gepland bij gastgezinnen. Zo kunnen de Schotse jongeren direct kennis maken met andere leefgewoonten en culturen en wordt de familie van de Belgische jongeren, nauw betrokken bij de uitwisseling'', voegt Obbers eraan toe. (BTL)

  • Info over de uitwisseling bij het Moevement aan de Aarschotsesteenweg 1 in Lier tel. 03-480.36.30.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Meest Gelezen

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees