Curieuzeneuzen in Brussel

BRUSSEL -
Nergens snuif je de sfeer van Brussel beter dan op de markten. Levendig en vol geuren, met marktkramerpraatjes en koopjesgekwetter, exotische groenten en vreemde vissen en vooral met een verfrissende mix van mensen van allerlei culturen die er hun slag komen slaan. Als de kinderen er genoeg van hebben om overal af te blijven, kun je met hen naar het Kindermuseum. Daar mogen ze overal aankomen.

 • 1. MARKTEN
 • Een prima markt om meteen in de sfeer te geraken, is de Zuidmarkt op zondagvoormiddag. Je stapt het Zuidstation buiten en de koopwaar straalt je tegemoet. Er is een uitgebreide plantenmarkt vlak aan het station, je vindt er kruiden en vreemde specerijen, een culturele uitwisseling van groenten en fruit, maar ook Belgische kaas, een zomerhoedje voor de baby, kledij en sieraden of een kleine reiswekker in olijke kleurtjes. Dat is het met de Zuidmarkt: het plezier van kopen en verkopen is zo aanstekelijk dat je steevast blij met iets naar huis komt waarvan je niet wist dat je het nodig had.


  Antiek en rariteiten
  Slaat de koopwoede goed toe, dan kun je daarna naar de Vlooienmarkt , vlakbij op het Vossenplein. Dat is een antiek- en rariteitenmarkt, die stilaan uit zijn voegen barst. Soms zijn de spullen er aan de dure kant, in tegenstelling tot de koopwaar op de Zuidmarkt. Maar het loont de moeite om af en toe het spel van afbieden te beginnen. Aan de rand van het Vossenplein kun je op een terras een koffie drinken. Wacht vooral tot de markt eindigt, zo rond 13, 14 uur. Dan ben je getuige van bijzondere taferelen, zoals oude dames die grote tassen bijvullen of mensen die opkoper spelen.

  In de buurt van het Vossenplein vind je ook antiek- of rariteitenwinkels die vooral snuisterijen verkopen. De betere zaken van dat genre vind je in het centrum van de stad, aan de Grote Zavel. Daar loopt op zaterdag en zondag een antiekmarkt.

  Liefhebbers van bioproducten komen aan hun trekken op de biomarkten , her en der over de stad verspreid. Op het Muntplein loopt er eentje op woensdag, op het H. Goossensplein in Ukkel op zondagvoormiddag en op het Sint-Hendriksvoorplein in Sint-Lambrechts-Woluwe op dinsdagnamiddag. Daar tref je ook ambachtelijke producten.

 • 2. AANKOMEN MAG
 • Worden de kinderen de markten stilaan moe, dan biedt het Kindermuseum in Elsene uitkomst. Ze worden er uitgenodigd om overal aan te komen, op en onder te kruipen, een vliegmachine te bouwen, rond te hollen en af en toe flink wat lawaai te maken. Zelden een plaats gezien waar het motto 'alles is mogelijk' zo echt toegepast wordt. Ouders die snakken naar rust, kunnen naar de cafetaria.

  Nog een plaats waar je overal aan mag komen, is het Scientastic Museum in metrostation Beurs. Kinderen kunnen zelf aan de slag, de tests zijn eenvoudig en creatief genoeg om leuk te blijven. Met als extra de mogelijkheid om ze thuis nog eens allemaal uit te proberen.


  Tuin van Orpheus
  In het Muziekinstrumentenmuseum is overal aankomen figuurlijk bedoeld: loop je langs de muziekinstrumenten uit allerlei tijden, culturen of muziekgenres, dan beginnen die via je koptelefoon spontaan een deuntje te spelen. Kinderen vinden in de Tuin van Orpheus een muziekinstrumentenatelier of kunnen in het klanklab ontdekken hoe muziekinstrumenten klank produceren.

  Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees