Menen is vermoorde scheutist Serge Berten niet vergeten

MENEN -
In Ontmoetingscentrum (OC) 't Ghelandt loopt een fototentoonstelling rond 25 jaar burgeroorlog in Guatemala, met een speciaal hoekje gewijd aan Serge Berten, de Menense scheutist die op 19 januari 1982 -- over enkele maanden twintig jaar geleden -- in Guatemala verdween.

Niemand die er vandaag nog aan twijfelt dat de Menenaar, juist zoals zijn collega's Walter Voordeckers en Ward Capiau en tienduizenden onschuldige Guatemalteken, werd vermoord.

Raf Allaert, voorzitter van het Vlaams Guatemalacomité, werkte van eind 1979 tot begin 1982 samen met Serge in Guatemala. Hij was dan ook de aangewezen man om de openingsrede te houden: ,,Serge Berten en Menen zijn al twintig jaar onafscheidelijk verweven in een oppositie van lange adem tegen zowel het bewust verzwijgen en vergeten van de geschiedenis van mensen en volken als het bagatelliseren van het engagement van mensen zoals Serge. Een engagement en een bewuste keuze voor anderen tot in het extreme van de dood.''

Toen na de verdwijning van Serge in Menen vrienden van hem opstonden en duidelijkheid over zijn verdwijning vroegen, viel dat bij vele politici niet in goede aarde.

Raf Allaert: ,,De Tindemansen van toen bestempelden die Menense luizen in de pels, die het niet konden laten de moord op Walter Voordeckers en Ward Capiau te koppelen aan het laten verdwijnen van Serge Berten, en die gruwel ook nog systematisch aan te klagen, als kwaadwillige lijkenpikkers, die de waarheid geweld aandeden met de bedoeling het Europese christen-democratisch erfgoed te bezoedelen en te vergiftigen. Serge, Walter, Ward, samen met de vele duizenden onschuldige slachtoffers van de burgeroorlog in Guatemala, werden officieel zoveel als mogelijk doodgezwegen. De politiek van het zwijgen en van het ontkennen viert ook hoogtij in het vrije Westen.''

Christine Depoortere, schepen van Ontwikkelingssamenwerking, schetste de sociale gedrevenheid van Serge Berten: ,,Juist die sociale gedrevenheid en inzet heeft hij met de hoogste prijs, zijn leven, betaald. Het feit dat een Menenaar zich zo ingezet heeft ter verbetering van het lot van uitgebuite mensen, mogen we met trots eren. In Guatemala werd een herdenkingsplaats ter ere van Serge aangelegd. Het is een bewijs dat de mensen daar Serge beschouwen als iemand van hen. Weinig Vlamingen viel die eer te beurt.'' (ODW)

De fototentoonstelling Eeuwige lente, eeuwige strijd, een organisatie van het Vlaams Guatemala- en Serge Bertencomité, loopt nog tot 30 september in OC 't Ghelandt in Menen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees