Vooral ellende op autowegen E40 en A17 in Noord-West-Vlaanderen

IJzel verrast bestuurders


De plotse ijzel van gisterenochtend veroorzaakte ook in de Brugse regio heel wat ongevallen. Het spectaculairste ongeval gebeurde omstreeks 9.30 uur op het klaverblad van de E40 en de A17 in Oostkamp waar een vrachtwagen aan het slippen ging. Omstreeks 6.30 uur begon het her en der te regenen, wat op de bevroren ondergrond onmiddellijk voor ijzel zorgde. Tegen 10.30 uur was het ergste leed geleden.

Op de autowegen E40 en A17 gebeurden de meeste ongevallen. Bij de centrale dispatching van de federale politie in Brugge liep de eerste oproep binnen om 6.20 uur voor een ongeval op de E40 in Gistel. Daarna was de driehoek Jabbeke/Oudenburg/Middelkerke/Oostende aan de beurt. Daar deden zich in totaal achttien ongevallen voor: zestien met alleen stoffelijke schade, twee waarbij vijf lichtgewonden vielen.


A17
Op het klaverblad van de A17 met de E40 in Oostkamp gebeurde omstreeks 9.30 uur het spectaculairste ongeval. Een vrachtwagen die vanuit Zeebrugge kwam, wilde via het klaverblad de E40 richting Brussel oprijden maar ging op het gladde wegdek uit de bocht. De truck, bedoeld voor het vervoer van auto's, was gelukkig niet geladen. De bestuurder bleef ongedeerd. Een half uur later gleed een Volvo personenwagen op de A17 richting Kortrijk, even voorbij de afrit Torhout, in de gracht. De bestuurder raakte geklemd.


Zuienkerke
Op de secundaire wegen was het vooral op het grondgebied van Zuienkerke gevaarlijk glad. Op de Oostendesteenweg, ter hoogte van Strooienhaan, in de richting van Oostende, gleed een wagen omstreeks 6.40 uur in de gracht. De bestuurster bleef ongedeerd.

Een uur later, op de Brugsesteenweg in Houtave, kwam nog een wagen in de gracht terecht. Een eind verder, in Nieuwmunster, deden zich ongeveer gelijktijdig twee ongevallen voor. Twee wagens slipten, een bij de boerderij Schoutteeten, een ter hoogte van de manege Sanders. De bestuurster raakte licht gewond aan de knie. Elders deden zich geen noemenswaardige problemen voor.

De regieposten van de Vlaamse Gemeenschap in Brugge en Jabbeke waren nochtans op de ijzel voorbereid. ,,Om 4 uur rukten we al uit in de regio Brugge'', zegt coördinator Decloedt. ,,Toen het begon te regenen, zijn we een tweede keer uitgereden met onze dertien vrachtwagens. In totaal strooiden we 150 ton zout.''


Snelheid aanpassen
Coördinator Jean Dubois van de post in Jabbeke, verantwoordelijk voor 200 kilometer autowegen, had zijn negen strooiwagens ook al van 4 uur 's ochtends laten uitrukken. ,,Verrast waren we niet, maar de bestuurders passen niet altijd hun snelheid aan de weersomstandigheden aan.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees