Barre vriesweer probleem voor cactuskweker Robert Fonteyne

,,Cactussen hebben extra warmte nodig''

KORTEMARK -
Het barre vriesweer zorgt ervoor dat Robert Fonteyne zijn verzameling van zo'n 5.000 cactusplanten extra in de gaten houdt. De cactussen hebben tussen zes á acht graden warmte nodig.

,,Een gaskachel verwarmt de serre en een ventilator zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Daarenboven is de serre met nopjesfolie geïsoleerd'', zegt Robert Fonteyne, voorzitter van de Grusonia, de vereniging die 221 liefhebbers van cactussen verenigt.

,,Ik heb in mijn serre zo'n 2.000 verschillende soorten cactussen. Ik verzamel ook al dertig jaar cactussen. Tijdens de winter moeten de cactussen koud staan. Dan komt de plant tot een volledige rust en maakt ze de bloemen aan voor de zomer. Maar vanaf februari begint het werk. Er is veel werk door het verpotten, zaaien en bemesten. Een cactus groeit traag. Hij is een gezelschapspartner voor een flink deel van jouw leven. Een cactus wordt meer dan 25 jaar oud'', aldus Robert Fonteyne.


Verschillende cactussoorten
,,De zaden van de cactussen zijn afkomstig van cultuurplanten. De cactussen die de liefhebber in zijn serre heeft, komen niet uit de vrije natuur. Het zijn allemaal hier gekweekte planten, die vaak al vele tientallen jaren oud zijn. Ik leg mij toe op het creëren van nieuwe bloemkleuren door het kruisen van verschillende cactussoorten. Ik probeer de goede eigenschappen van verschillende soorten in één plant te brengen'', aldus nog voorzitter Fonteyne. (KRV)

  • Meer info bij de Kortemarkse cactusvereniging Grusonia: www.grusonia.be.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees