350 rouwenden aan Brepols in Turnhout

,,de Cartier manager van het jaar''

TURNHOUT -
,,Afgevaardigd bestuurder Jean-Louis de Cartier de Marchienne is de manager van het jaar''. Met die cynische boodschap sloten meer dan driehonderd ontslagen werknemers van Brepols Graphic Industries (BGI) vrijdag een rouwstoet aan de Brepols-gebouwen af. 330 houten kruisjes symboliseerden de afgedankte werknemers.

Het was vrijdag precies een week geleden dat de Turnhoutse rechtbank van koophandel BGI failliet verklaarde. Gisteren organiseerden de vakbonden de symbolische begrafenis voor de 330 werknemers, zowel arbeiders als bedienden, die daardoor hun job verloren.

Ze verzamelden verbitterd op het parkeerterrein van het Sint-Elisabethziekenhuis langs de Ring. De rouwstoet trok vervolgens via de Steenweg op Tielen naar het bedrijfsgebouw van Brepols. Elke ontslagen werknemer droeg daarbij een kruis bij zich met de eigen naam op en het jaartal waarop hij of zij bij de Turnhoutse drukkerij begon te werken.

,,De rouwstoet wordt ook begeleid door een dodentrom. Aan Brepols leggen we een rouwkrans. Iedere werknemer laat vervolgens zijn eigen houten kruis achter'', vertelt Piet Danneels (ACV). ,,We begraven BGI op het sociale kerkhof'', vult Rudy Molenberghs (ABVV) aan. ,,Velen van jullie weten wat jobverlies betekent. Het was de jongste jaren een halfjaarlijkse gewoonte bij Brepols om via herstructureringen collega's te verliezen. Jullie zouden over Brepols dikke boeken kunnen schrijven'', sprak Molenberghs de werknemers toe, met een knipoog naar de activiteiten van Brepols.


Rouwbrief voor bestuurders
Een werknemer las ook een cynische rouwbrief voor namens het voltallige personeel, gericht aan de afgevaardigde bestuurders. Dat zijn de broers de Cartier de Marchienne uit Arendonk. ,,U vroeg ons zo dikwijls een tandje bij te steken en onze verantwoordelijkheid op te nemen. De mensen staken een tandje bij. U beloofde zo mooi en plechtig dat ook jullie uw verantwoordelijkheid zouden nemen. Alleen heeft het woord 'verantwoordelijkheid' voor jullie blijkbaar een andere betekenis dan voor de werknemers. Bedankt. Jullie kunnen niet ontkennen dat de sluiting van BGI het resultaat is van jarenlang geknoei aan de top. De oogst is binnen, al blijft er wel een heus slagveld achter.'' Jean-Louis de Cartier de Marchienne werd door de ontslagen werknemers nog tot 'manager van het jaar' uitgeroepen.

Na het voorlezen van de brief, klonk applaus. Hier en daar werd een traan weggepinkt. Enkele gepensioneerde werknemers kwamen hun steun betuigen. Ook de Brepols-conciërge, de zeer geliefde Stafke, kreeg het zeer moeilijk. Hij barstte in tranen uit en moest getroost worden. Logisch, want op elke begrafenis vloeien tranen. Ook op sociale begrafenissen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees