Meer schade dan buit bij diefstallen in scholen in Zennevallei

Broeders zijn worsten kwijt

ZENNEVALLEI -
,,In de school zelf is niets gestolen, maar in de keuken van de broeders zijn wel wat worsten en gehakt verdwenen'', zegt Martin Byl van het Sint-Victorinstituut in Alsemberg. Dezelfde dieven bezochten ook het Don Bosco-instituut in Halle en het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode. De dieven, vermoedelijk jongeren, richtten daarbij meer schade aan dan ze buit konden vergaren. Enkel de fooi voor een chauffeur en geschenkengeld voor een net bevallen lerares verdween in hun zakken.

Verscheidene scholen uit de Zennevallei kregen de voorbije nachten inbrekers over de vloer. De jonge inbrekers zochten duidelijk naar geld. In de drie scholen was enkel de secundaire afdeling het doelwit. In het Don Bosco-instituut in Halle werd ingebroken in de nacht van woensdag op donderdag, het Sint-Victor in Alsemberg en het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Rode kregen donderdagnacht inbrekers over de vloer.

,,Bij ons waren de inbrekers duidelijk op zoek naar geld'', vertelt Vic Amijs van Don Bosco. ,,In de lerarenzaal werden de drankautomaten opengebroken. Behalve enkele tientallen euro's was hier geen geld te vinden. De lokale politie heeft het beeldmateriaal van de bewakingscamera's meegenomen''.

Donderdagavond was er in Sint-Victor en het Onze-Lieve-Vrouwinstituut ouderavond waardoor op beide plaatsen nog leerkrachten en directie aanwezig waren tot na 23 uur.

Jasper Deneyer betrad gisterenochtend als eerste de leraarskamer van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut en schrok van de aangerichte ravage. ,,Alle kastdeuren en lades stonden open. Toen ik merkte dat het buitenvenster gebroken was heb ik meteen de directeur verwittigd''.


Omlijstingen uitgerukt
,,Het is een eigenaardige situatie'', vertelt Eddy Lefaible, de directeur van het OLV-instituut. Er is duidelijk in de kasten en lades gesnuffeld, maar meer ook niet. Uit een paar lades zijn wel wat sleutels van specifieke klaslokalen en kasten verdwenen. Een paar daarvan heb ik in mijn bureau, waar eveneens werd ingebroken, teruggevonden. Via de gang zijn ze bij mijn bureau terecht gekomen en daar hebben ze een venster gebroken. Eigenaardig genoeg lagen de scherven daarvan niet in mijn bureau maar wel in de gang zelf. De inbrekers waren duidelijk op zoek naar geld en dat is er hier niet echt te vinden. De paar omslagen met fooi voor de chauffeurs van het skiweekend zijn verdwenen en ook de omslag met het cadeautjesgeld voor Karen De Becker die onlangs bevallen is. De aangerichte schade aan vensters en omlijstingen is wellicht groter dan de buit''.


Gat in raam was niet groter dan 35 cm
Martin Buyl van Sint-Victor vertrok donderdagavond iets over elf uur en sloot eigenhandig de deur. ,,Het is via die deur dat ze zijn binnengekomen. Het eigenaardige daarbij is dat ze het raampje het verst van de klink verwijderd, hebben ingegooid. Het gat in dat raam is amper 35 cm breed en geen halve meter hoog. Volgens mij kan daar geen volwassen persoon door. Eenmaal binnen hebben ze mijn bureau duidelijk links laten liggen en zijn ze naar boven getrokken naar het bureau van de boekhouding. Daar werd de omlijsting van de deur losgerukt, maar verder zijn ze niet geraakt. In de school zelf is niets verdwenen. Wel zijn ze ook in de keuken van de broeders beland en daar zijn er blijkbaar wat droge worsten en wat gehakt uit de koelkast verdwenen''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees