Doortocht nieuwe autoweg in Wachtebeke voltooid

Ramonshoekbrug open in maart

>WACHTEBEKE -
De brug die de Wachtebeekse wijken Ramondshoek en Overslag over de expresweg heen met het centrum verbindt, is bijna voltooid. In maart gaat ze open en is de expresweg op Wachtebeeks grondgebied volledig tot autoweg omgevormd.

Voor de twee Wachtebeekse kruispunten op de N49 Antwerpen-Knokke zit de omvorming van de expresweg tot autoweg er op. Nog enkele weken om de nieuwe brug over de snelweg af te werken en ook de wijken Ramonshoek en Overslag raken los uit hun tijdelijk isolement. De Ramonshoekbrug gaat open in maart en dat is een drietal maanden later dan gepland.

Om de N49 tot A11-autoweg om te bouwen moesten in Wachtebeke twee gelijkgrondse kruispunten worden weggewerkt. Terwijl bij de Langelede de expresweg zelf met een viaduct (die enkele maanden geleden openging) over de waterweg wipt, moeten de inwoners van Ramonshoek en het verderop gelegen Overslag met een gloednieuwe brug over de drukke weg. Het kruispunt Ramonshoek werd vorig jaar in september definitief afgesloten. Nu, zes maanden later slaken ze in Ramonshoek en Overslag een zucht van verlichting. Ze zullen straks niet alleen vlotter in Wachtebeke geraken maar hopen dat er nu ook een eind komt aan het drukke verkeer van vrachtwagens langs Overslag, Overslagdijk en de Sint-Franciesdijk. Slimme truckers probeerden zo de files aan de werken te omzeilen.


Onveilige parallelwegen
De brug zorgt enkel voor de verbinding tussen het noorden van Wachtebeke en het centrum, er is geen oprit naar de autoweg gepland. Daarvoor moeten de omwonenden langs de parallelwegen rondrijden via Zelzate of Moerbeke.

Over de veiligheid op die parallelwegen is ondertussen ook al een woordje gediscussieerd. Ze zouden oorspronkelijk alleen maar gebruikt worden door landbouwvoertuigen en fietsers maar om de mensen van geïsoleerde wijken als de Vier Uitersten een grotere bewegingsvrijheid te geven, mogen nu ook auto's langs daar rondrijden.

Fietsers klagen dan weer dat ze door het geraas op de expresweg de auto's op de parallelweg niet horen en dat ze vaak worden verblind.

Verdwijnt straks de laatste aannemer van het Wachtebeekse grondgebied, dan blijft het druk langs de expresweg in de buurgemeenten. Een van de volgende kruispunten in Zelzate is al volop in uitvoering. Bij de tunnel in Callemansputte wordt een gigantisch verkeerscomplex gebouwd met een tunnel, wegbrug, een fietsbrug en een fietstunnel en een echte spaghetti aan toegangswegen. Die werken kosten 25 miljoen euro en duren tot de zomer van 2005. Naar het oosten toe in Moerbeke komt nog een andere verkeerswisselaar aan de Kruisstraat maar daar starten de werken ten vroegste in 2006. Ook aan Moerbeke-Pereboom moet nog een brug komen. Rond diezelfde tijd zullen de werken beginnen aan een andere brug over de nieuwe autoweg bij Assenede-Stoepe.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees