,,Verkeerssituatie zorgt voor knelpunten aan Reep en Brabantdam''

Steve Stevaert ,,negatief'' over doorstroming Vlaanderenstraat

GENT -
Vlaams minister Steve Stevaert (SP.A) evalueert de tram-doorstroming sinds de openstelling van de Vlaanderenstraat negatief . Dat antwoordde de minister op een vraag van Agalev-parlementslid Dirk Holemans. Niet alleen in de Vlaanderenstraat zelf, maar ook op de Brabantdam lopen trams merkbare vertragingen op. Schepen voor Mobiliteit Karin Temmerman (SP.A) was totnogtoe eerder positief over de proef , die sinds oktober vorig jaar loopt.

Vorig jaar in oktober stelde het stadsbestuur de Vlaanderenstraat open voor autoverkeer richting Laurentplein en verder. Dat was zo afgesproken in het bestuursakkoord. Het gaat om een proefopstelling. De beslissing om die proef definitief te maken, is sindsdien nog niet gevallen.

Wel spraken zowel schepen Karin Temmerman als burgemeester Frank Beke zich herhaaldelijk positief uit: volgens hen blijft de hinder voor het tramverkeer voldoende binnen de perken.

Maar minister Steve Stevaert is een stuk negatiever. Sinds de de openstelling doet de tram er een halve minuut langer over, zowel in ochtend- als avondspits, om van het Zuid naar het Lieven Bauwensplein te raken, antwoordde hij aan Holemans. Bovendien blijft het niet bij dat ene knelpunt. ,,Op het traject tussen Gent-Zuid en de Zonnestraat werd 40 seconden extra reistijd vastgesteld in de ochtendspits en zelfs anderhalve minuut in de avondspits. Bovendien was er politiebegeleiding in de periodes dat er gemeten werd. Zonder die begeleiding, zouden de verliestijden verder zijn opgelopen.''

Dirk Holemans vindt dat de proef daarom moet worden stopgezet. ,,De afspraak met De Lijn was toch dat er niet meer dan 30 seconden vertraging mocht zijn.''

Schepen Temmerman heeft in het verleden echter steeds gezegd dat ook andere factoren meespelen. Zo is volgens haar de leefbaarheid van de wijk tussen Vlaanderenstraat en Keizer Karelstraat sterk gestegen tijdens de proef.

Vanavond laat vraagt Agalev de schepen meer uitleg in de gemeenteraadscommissie Mobiliteit. (TOD)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees