Midden-West-Vlaanderen verloor 482 arbeidsplaatsen

Metaalsector kent absoluut dieptepunt


Het gaat niet goed met de metaalsector in Midden-West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van ACV Metaal. Eind 2002 werkten er nog 6.402 arbeiders in de metaalnijverheid. Dat waren 482 jobs (7%) minder dan in 2001. ,,Een absoluut dieptepunt sedert 1995'', zeggen de ACV-secretarissen Jan Maeseele en Carine Hiroux.

Dat het niet goed gaat met de metaalnijverheid, laat zich voelen op diverse vlakken. ,,De economische werkloosheid is hoog. Meer dan 800 arbeiders worden ermee geconfronteerd'', verklaart Carine Hiroux. ,,Pieken bij Sadef in Hooglede, Jonckheere Bus en Coach in Roeselare en Alva in Oostrozebeke overstijgen de 20% werkloosheid. Bij ondernemingen als Jonckheere Subcontracting, Gieterijen Vuylsteke, Romeca, Structuplas en BC Components ligt de 20% binnen bereik. In enkele anderen bedrijven was het fenomeen van de economische werkloosheid de jongste jaren verdwenen, maar is het recent weer opgedoken.


,,Zorgwekkende evolutie''
In de voorlopige balanscijfers van enkele bedrijven ziet het ACV zorgwekkende evoluties, onder meer bij BC Components en Alva. ,,We merken ook dat de interim-arbeid gevoelig verminderd is. Ondertussen zijn er bij Jonckheere Subcontracting enkele afdankingen gebeurd. Hier is een bijeenkomst van het verzoeningsbureau van het paritair comité in het vooruitzicht gesteld'', aldus nog Hiroux.

Volgens Jan Maeseele zijn er diverse oorzaken voor de malaise in de sector. ,,De conjunctuur zit tegen en de metaalnijverheid is conjunctuurgevoelig. Er is ook de blijvende delocalisatie. Een modewoord van begin de jaren negentig, maar nog altijd zeer actueel. Productie-eenheden worden nog dikwijls overgebracht naar het buitenland. Randactiviteiten worden afgestoten. De leuze wat we zelf doen, doen we beter is vervangen door wat we goed doen, doen we zelf. We merken ook een gebrek aan industrieel beleid met impulsen voor kwetsbare en arbeidsintensieve sectoren. Tenslotte zorgt ook de dreiging van een oorlog in Irak voor tekenen van zwakte. Jonckheere Bus & Coach is aangewezen op de toeristische sector en daar blijft men voorzichtig met de bestelling van nieuwe bussen''.


Goede vooruitzichten
Ondanks het absolute dieptepunt kunnen enkele bedrijven zich goed handhaven en met een goed gevuld orderboek uitpakken. ,,Er zijn goede vooruitzichten bij Bekaert in Ingelmunster'', zegt Jan Maeseele. ,,We krijgen ook positieve signalen van Deswarte in Kachtem, Radius in Lichtervelde en Damman-Croes in Roeselare''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees