Camerabewaking doet winkeldievegges in Knokke de das om

Met nijptangen merkkleding te lijf

KNOKKE -
Door de grondige analyse van eigen videobeelden is Hans Thiers, zaakvoerder van de boetieks Jack Russell in Knokke-Heist en Oostende, er zondag in geslaagd om twee professionele winkeldievegges door de politie van Knokke-Heist te laten inrekenen. De vrouwen maakten met gesofisticeerd materieel de antidiefstallabels op dure merkkleding los. In hun wagen vond de politie een indrukwekkende buit.

De twee dievegges, 33 en 31 jaar oud, komen uit het Brusselse en zijn Franstalig. Elke zondag trokken zij naar de kust om in exclusieve textielwinkels, lingeriezaken en boetieks hun slag te slaan. Vooral Oostende en Knokke-Heist waren hun favoriete actieterrein. De vrouwen stalen op bestelling en hielden een minutieuze boekhouding bij, met daarin wat ze voor wie moesten stelen.

Om de magnetische antidiefstallabels los te maken, hadden ze krachtige demagnetiseertoestellen en professionele nijptangen bij. Ze verstopten hun buit, in grote hoeveelheden tegelijk, onder hun brede mantels of in grote zakken. Om aan die zakken te geraken, kochten ze eerst iets kleins in de geviseerde winkels en vroegen expliciet naar een grote zak. De vrouwen werden vroeger al opgepakt maar telkens snel weer vrijgelaten.


Camerabewaking geïnstalleerd
Hans Thiers, zaakvoerder van de boetieks Jack Russell in Oostende en de Lippenslaan in Knokke-Heist, kreeg de vrouwen een paar maanden geleden voor het eerst over de vloer. ,,Elke zondagavond vonden we vijf, tien, één keer zelfs zeventien losgemaakte labels terug in de zakken van andere kledingstukken. Omdat het om dure merkkleding gaat, besloten we camerabewaking te installeren.''

Thiers analyseerde de beelden en slaagde erin de dievegges een gezicht te geven. ,,De ene was opvallend goed gekleed, de andere veel meer doordeweeks. Dat ze stalen, viel nauwelijks op omdat ze elkaar voortdurend afschermden.''


Op de vlucht
Zondag was het weer zover. De vrouwen hadden 's morgens eerst toegeslagen in Oostende, in de namiddag trokken ze met de tram naar Knokke waar Thiers in zijn boetiek op de uitkijk stond.

Het duo rook onraad, want ze vluchtten de zaak uit zonder buit. ,,Ik ging hen achterna. Maar de politie, die de zaak mee aan het volgen was, kon hen op het einde van de Lippenslaan inrekenen. Door goed speurwerk vond de politie snel de auto die de dievegges in Knokke-Heist hadden achtergelaten.''

Eerst wilden ze de auto niet openmaken, maar toen de politie dreigde met takelen, gaven ze toch toe. In de wagen werd de buit van een heel weekend gevonden.

De dievegges werden gisteren voor de onderzoeksrechter in Brugge geleid. Het parket vordert hun aanhouding.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees