Basisschool De Smalle wint sprookjeswedstrijd

Vertelhoed levert trip naar Denemarken op

Brugge -
Met een reuzengrote vertelhoed wonnen de vijfdeklassers van Basisschool De Smalle in Koolkerke de wedstrijd rond de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Samen met juf Kristien Beel vertrekken ze op 1 april voor een driedaagse trip naar Denemarken.

In Odense wacht een klas de Bruggelingen op. De Deense kinderen zijn de gastheren en -vrouwen. Kopenhagen, hoofdstad van Denemarken en achtergrond voor veel sprookjes van Hans Christian Andersen, ontbreekt uiteraard ook niet.

,,De wedstrijd ging van start in september 2002 en was meteen een schot in de roos. Meer dan 300 klassen uit het vijfde leerjaar wilden deelnemen. Enkel de eerste 100 ingeschreven klassen kregen een ,,vliegende koffer'' en konden deelnemen. De koffer zat vol informatie over Hans Christian Andersen, zijn sprookjes en Denemarken'', vertelt Karen Swyngedauw van de Deense ambassade.

,,Aan de hand van deze informatie maakten de deelnemers een kunstwerk. Na een vliegende start gingen de deelnemers enkele maanden vlijtig aan het werk. Op 1 februari 2003 werd de wedstrijd afgesloten. Er waren 73 werken aangekomen.''

,,Een Deens-Belgische jury koos het beste, origineelste, mooiste, vindingrijkste en creatiefste werk; geen makkelijke klus. De jury hield de sleutelwoorden ,,magie, fantasie, gevoel en belevenis'' in het achterhoofd bij het kiezen van een winnaar.''

,,De vijfdeklassers van de basisschool De Smalle uit Brugge mogen hun koffers pakken. Met hun reuzengrote vertelhoed willen de kinderen de goede oude verteltraditie, die wat verloren is gegaan, nieuw leven inblazen. Je kunt een pop uit de hoed graaien en krijgt er meteen een sprookje bij. Zo leert iedereen weer fantastische verhalen vertellen. De hoed is een heel creatief, origineel en kleurrijk werk. Bovendien is het concept universeel, interactief en dynamisch: iedereen kan overal en altijd met de hoed aan de slag. Zo leven ook de sprookjes van Hans Christian Andersen nog lang en gelukkig'', stelt Karen tevreden vast. (CG)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees