Teralfense gezinnen in de kijker

TERALFENE -
Joseph Van Den Haute en Walter Verleysen presenteerden voor een pak belangstellenden het Gezinsrepertorium Teralfene 1797-1900 , het eerste deel van een drieluik dat familievorsers in de abdijgemeente flink verwent.

De uitgave is een initiatief van de Aalsterse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF). De genealogische interesse uit Aalst voor de oude citoyens van Teralfene is niet toevallig. In het Ancien Régime (voor 1796) was het dorp een deel van de heerlijkheid Erembodegem en feodaal afhankelijk van het grafelijk leenhof van Aalst. Pas onder het Franse bewind werd Teralfene een Brabantse gemeente bij het kanton Asse.

Het verschenen gezinsrepertorium, geen boek maar een naslagwerk, sluit aan bij het werk van pastoor Van den Broeck, die zo'n tien jaar geleden al de evolutie van de dorpsgemeenschappen van Teralfene, Essene en Hekelgem in de 17de en de 18de eeuw te boek stelde. De evolutie van de 1.320 Teralfense gezinnen (van wie 104 ongehuwde moeders!) tussen 1797 en 1900 wordt middels 6.745 geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten gereconstrueerd. De gegevens komen uit de archieven van de gemeentelijke burgerlijke stand. Die zijn na honderd jaar vrij te raadplegen. De familienamen die over die periode meer dan honderd keer voorkomen zijn De Bisschop, Arijs, Christiaens, Van Vaerenbergh, Van Nieuwenhove, De Bolle en De Reuse.

Hoewel het werk vooral van pas komt voor individueel opzoekingswerk, stootten de auteurs toch ook op enkele opmerkelijke statistische feiten. ,,Het blijkt dat de kindersterfte in Teralfene een heel stuk boven het landelijk gemiddelde lag. Van de 3.545 borelingen werden er 645 (18,2 procent) niet ouder dan zes jaar, de doodgeborenen (96) niet meegeteld. Vooral de jaren 1838 tot 1840 vertoonden een erg grote kindersterfte. We tellen ook 121 gezinnen waarbinnen acht tot vijftien kinderen werden geboren'', zegt Van Den Haute.

De komende twee, drie jaar mogen ook de gezinsrepertoria van Essene en Hekelgem worden verwacht.

  • Het Gezinsrepertorium Teralfene 1797-1900 telt 229 bladzijden. Het kost 20 euro (plus 4 euro verzendingskosten). Bestellen kan op rekening 436-5069751-08 van VVF-Aalst. Het documentatiecentrum in de Weggevoerdenstraat (zijkant kerkgebouw) in Erembodegem is iedere donderdag en zaterdag toegankelijk van 14 tot 17 uur.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees