Gooikse kinderen krijgen verkeersles

GOOIK -
120 kinderen uit het lager onderwijs in Gooik, Oetingen en Strijland mochten gisteren plaatsnemen in de vrachtwagen van Patick Moonens. Ze ontdekten er hoe een dode-hoekcamera werkt. Fietsenmaker Dominique Marcy leerde hen een fietsband wisselen.

Het kerkplein in Gooik werd gisteren ingenomen door de vrachtwagen van Patrick Moonens uit Kester. Hij toonde de Gooikse schoolkinderen hoe vrachtwagenchauffeurs omgaan met de dode-hoekcamera. Het idee om kinderen de ware omvang van het dode-hoekprobleem bij te brengen, komt van Marcel Van Reepingen en werd mee uitgewerkt door de lokale politie en het gemeentebestuur.

Marcel Van Reepingen verzorgt de lessen verkeersopvoeding in de Gooikse scholen. ,,Jaarlijks verongelukken zo'n twintig jongeren met de fiets. Sommigen belanden onder de wielen van een vrachtwagen. Met deze actie wil ik de kinderen duidelijk maken dat ze beter uit de buurt van een vrachtwagen blijven''.

,,Als jij een vrachtwagenchauffeur niet ziet, ziet hij jou ook niet. Voor chauffeurs is het niet eenvoudig met zo een grote mastodont rond te rijden. Kinderen moeten hun plaats leren kiezen in het verkeer. Met de fiets horen ze bij de zwakke weggebruikers en is defensief rijden de boodschap''.

Toch zijn het volgens Van Reepingen niet altijd de fietsers die in de fout gaan. ,,Dat klopt. Soms zie je een vrachtwagen of lijnbus een fietser voorbijrijden om enkele tientallen meters verder rechts af te draaien, zonder omkijken. De chauffeur zou hier meer rekening moeten houden met de zwakke weggebruiker. Indien hij de fietser eerst zou laten doorrijden, zouden er minder ongelukken gebeuren''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees