Priester van bietenmannen krijgt Gulden Sporen

OOSTENDE -
Gisteravond ontving Joris De Jaeger in Oostende de Orde van de Gulden Sporen . De inmiddels 80-jarige Joris De Jaeger was 35 jaar lang de aalmoezenier van de Vlaamse bietenmannen op de Franse hofsteden.

De bietenmannen kwamen vooral uit de achtergestelde buurten als De Mokker in Koekelare, Madonna in Langemark, de Piertjeshoek in Houthulst of uit Wijnendale.

In 1953 werd Joris De Jaeger als aalmoezenier aangesteld en hij bleef dat tot na het seizoen van 1987, toen de laatste arbeiders naar Lichtervelde en Gits terugkeerden. ,,Mijn moeder weende bittere tranen bij mijn aanstelling, want dat was zo ongeveer de laagste post die je kon bekomen. Maar enkele jaren later was ze fier. Ik had die schandetitel omgekeerd in een eretitel'', aldus de priester, die het al die tijd opnam voor de West-Vlaamse seizoensarbeiders.

De Orde van de Gulden Sporen wordt elk jaar aan de vooravond van de 11-juliviering in Oostende door die orde toegekend aan een persoon uit Oostende of omstreken die bijdroeg tot het uitzaaien van de Vlaamse cultuur of strijd over de grenzen heen. ,,Pastoor Joris De Jaeger leverde meer dan wie ook een bijdrage bij die Vlaamse strijd, die vooral een sociale strijd blijft. Zijn Vlaamsgezindheid stak hij trouwens nooit onder stoelen of banken'', aldus het comité. (YNG)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees