,,Beroep en burgemeesterschap niet meer te combineren''

KRIS LENS LEGT SJERP NEER

SINT-KATELIJNE-WAVER -
Wat je noemt een donderslag bij heldere hemel. Zo kwam het voornemen van de Katelijnse burgemeester Kris Lens om zijn burgemeesterschap op te geven, over. Hijzelf dacht er al langer over na. ,,Beroep en burgemeesterschap zijn langsom moeilijker te combineren'', zegt hij.

Het voornemen van de burgemeester werd concreet en accuut door het feit dat OCMW-voorzitter Frans De Donder vervroegd ontslag wil nemen. Op de partijraad van maandagavond stelde Kris Lens zijn kandidatuur als OCMW-voorzitter. Zo zou hij het voorzitterschap van de gemeenteraad ruilen voor dit van de OCMW-raad.

,,Zowel mijn beroep als het burgemeesterschap zijn eigenlijk full-time bezigheden'', zegt de burgemeester. Daarnaast is er zijn rol als huisvader en meteen is het duidelijk waarom hij het niet zag zitten om tot einde 2006 burgemeester te blijven. Maar zo snel was het nu ook weer niet bedoeld, het ontslag van Frans De Donder bracht alles in een stroomversnelling.


Procedure
De partijraad van CD&V komt opnieuw samen op 18 oktober. Dan zullen de verdere stappen besproken worden. Aan de agenda staat alvast de aanvaarding van het ontslag van de burgemeester, zijn kandidatuur als OCMW-voorzitter en desgevallend de aanduiding van een nieuwe burgemeester en eventueel een nieuwe schepen. Want het voornemen van Kris Lens brengt een sneeuwbaleffect teweeg. Daarna kan de procedure gestart worden naar Binnenlandse Zaken en naar de gemeenteraad.

Kris Lens legde de eerste keer de eed af als burgemeester op 13 december 1988. Sedertdien droeg hij de sjerp ononderbroken. Hij was een groot voorstander van een stevige samenwerking met de administratie. ,,Een politiek ambt is geen loopbaan, maar een project'', zei hij altijd. Zijn project zal in elk geval eerder een einde nemen dan algemeen verwacht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees