Gebareninventaris op schijf is primeur voor Vlaanderen

Brugs voor doven op cd-rom


Hoe kun je als dove(n), slechthorende of geïnteresseerde snel en correct Brugse gebaren en uitdrukkingen opzoeken? De Brugse gebaren cd-rom met vele honderden woorden en thema's is daar een uitstekend, gebruiksvriendelijk antwoord op.

Vlaanderen telt ongeveer 6.000 doven (vanaf de geboorte) en vele duizenden slechthorenden. In hun eigen scholen leren ze liplezen, het letteralfabet en een pak gebaren en ,,uitdrukkingen'' die vaak typisch zijn voor een bepaalde stad of streek. Zo is ,,papa'' in het Brugs anders dan ,,papa'' in het Gents.

Nowedo , een vereniging van Noord- en West-Vlaamse doven en slechthorenden, zette zich achter het initiatief. Zo ontstond in de Brugse afdeling het idee om alle Brugse gebaren te inventariseren. Met assistentie van de Gentse Universiteit ging men aan de slag. Men koos voor een cd-rom die 903 woorden en 30 uitdrukkingen bevat.

Edwin Bossier maakte een gebruiksvriendelijke cd-rom waarop videofilmpjes worden afgespeeld. Het schijfje werkt snel, eist weinig van je computer en laat toe om je alles in eigen tempo toe te eigenen. Een handige zoekmachine voert je pijlsnel naar woorden, begrippen en -- het moeilijkste -- uitdrukkingen. De maker(s) hopen dat er snel een tweede deel komt.

En hoe doven zoenen? Daar antwoorden ze graag persoonlijk op als je eerst een ,,vrije gebarencursus'' hebt gevolgd. Kennis door horenden van de gebarenwereld van de doven, zou hun leven een pak praktischer kunnen maken.

  • De cd-rom kost 12,5 euro. Bestellen bij ,Cultuur voor Doven'', Coupure Rechts 314, 9000 Gent. Tel. 09-228.59.79.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees