Coenraed De Waele schreef al vijftig gedichten over Gent

Stadsdichter bestaat al

GENT -
Het gereputeerde Poëziecentrum schuift hem naar voor als dé kandidaat voor de baan van stadsdichter. Zelf stoomde Coenraed De Waele, toen hij het nieuws vernam, met de hulp van de mensen achter het striptijdschrift Beeldstorm een sollicitatiebundel met tien gedichten over Gent klaar.

Coenraed De Waele, Gents meest excentrieke dichter en de ongekroonde nachtburgemeester, legt zijn bundeltje met als titel Tien gedichten over een stad aan de samenvloeiing van twee riolen op tafel. ,,Voilá. Mijn antwoord.'' Vorige week lanceerde SP-fractieleider Tom Balthazar de idee om een stadsdichter voor Gent aan te wijzen.

 • De Waele voelde zich aangesproken?
 • ,,Natuurlijk. Zonder arrogant te willen zijn, maar ik heb daar al vijftien jaar voor gewerkt. Mijn opvatting over dichten is geïnspireerd door de Amerikaanse beat poets. Zij stelden dat de dichters uit hun ivoren torens moesten komen. Een dichter moet zijn poëzie bij de mensen brengen. Dan heeft hij een maatschappelijke functie, zoals een slager of een bakker.''

 • Dat heb je dus gedaan, uw gedichten onder de mensen gebracht?
 • ,,Dat mag je wel zeggen. Ik heb vrije podia georganiseerd, zeker zesduizend dichtbundels verkocht in Gentse kroegen, zelfs in de Veldstraat gratis poëzie uitgedeeld. Een stadsdichter voor Gent moet in de stad wonen. Ik woon hier al 27 jaar en ben vergroeid met dit sociaal weefsel. Als dichter krijg ik soms de kritiek dat ik te plaatselijk of te provincialistisch ben. Maar als ik in mijn gedichten over de Keizer Karelstraat schrijf, voelen de mensen zich aangesproken.''

 • Veel van uw gedichten gaan over Gent?
 • ,,In de zeven bundels met ongeveer 250 gedichten die ik publiceerde, staan er vijftig over Gent. Weet je dat ik mijn zoon Desiré - hij is twaalf - goeddeels heb opgevoed met het geld dat ik verdiende met het verkopen van dichtbundels met Gentse gedichten in Gentse kroegen. Ik kan ook tegen een stootje en ken de Gentse mentaliteit. ,,Niet slecht'', zeggen de Gentenaars wanneer ze iets zeer goed vinden. Ik droom al van een kantoortje op het stadhuis en een klein salaris. Ik vernam dat de stadsdichter in Groningen vijfduizend euro per jaar krijgt.'' (KVK)

  Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees