Verkiezingslijst met AEL zorgt voor politieke hoogspanning

Koen Calliauw verlaat Agalev

Het Antwerpse districtsraadslid Koen Calliauw neemt ontslag uit Agalev. Hij verlaat de fractie en zit in de toekomst als onafhankelijke. De VLD maakte er een breekpunt van en wilde de coalitie met SP.A, CD&V en Agalev zelfs opblazen. Calliauw staat immers op de verkiezingslijst van Resist, samen met de Partij van de Arbeid en de Arabisch-Europese Liga.

De Antwerpse VLD sprak gisteren harde taal. ,,Met zo'n extreem-linkse mensen als Koen Calliauw willen we niet samen in een coalitie zitten'', zegt Marco Laenens, VLD-voorzitter van het district. ,,Dat slikt de Antwerpenaar niet. Dan kunnen we meteen alle stemmen cadeau doen aan het Vlaams Blok.''

,,De coalitieonderhandelingen lagen twee maanden stil omdat we het als VLD zéér moeilijk hadden met Agalev. We gingen uiteindelijk toch akkoord omdat we anders een krappe meerderheid hadden. Agalev'ers die samenwerken met Abou Jahjah en de AEL, dat kan echter niet'', voegt Laenens er aan toe. Het VLD-standpunt was duidelijk, ofwel Calliauw uit de fractie, ofwel Agalev uit de meerderheid.

In de namiddag vergaderde de Antwerpse Agalev-top met Koen Calliauw. ,,Ik verlaat Agalev en de fractie. Vanaf nu ben ik onafhankelijk districtsraadslid'', reageert Calliauw achteraf. De groenen verbieden een lidmaatschap van twee partijen, zodat hij sowieso moest kiezen.

,,Niet dat ik nu tegen Agalev of de meerderheid ben. Ik was er echter altijd al tegen dat de groenen in de coalitie stapten. Er is nood aan een linkse oppositie'', verduidelijkt hij.

,,Het is wel kras dat de VLD zich mengt met de interne keuken van Agalev. Dat ze een cordon sanitair wil rond mij. Ze zijn al maanden bezig me in een terroristische hoek te drummen maar ik ben volledig tegen terreur', besluit Calliauw.

Met Koen Calliauw heeft de lijst Resist al een eerste mandaat, zelfs voor de verkiezingen van 18 mei. Op de lijst Resist worden de eerste plaatsen ingenomen door de AEL. Ook de PvdA wil enkele kandidaten. (KRG)

Meer over SP.A