Buggenhout verliest monument


Met het plotse overlijden van Vlaams volksvertegenwoordiger en oud-burgemeester Paul Van Malderen (62) verliest Buggenhout een politiek en economisch monument. Selfmade-zakenman Paul Van Malderen wist het kleine familiebedrijf uit Buggenhout uit te bouwen tot het miljardenbedrijf Ontex. Tegelijk maakte hij naam in de lokale en nationale politiek, als burgemeester en parlementslid voor CD&V. Ondanks de contestatie die er de laatste jaren rond de figuur van Van Malderen was, kan niemand ontkennen dat hij veel voor Buggenhout verwezenlijkte.

Landbouwerszoon Paul Van Malderen werd op 26 november 1940 geboren in Buggenhout en studeerde af als industrieel ingenieur. Het ondernemen zat hem in het bloed en al snel bracht hij het tot bedrijfsleider van Friden in Mechelen en later van Utermohlen. Die job gaf hij op om in 1980 een eigen bedrijf, Ontex (Onderleggers Textiel), op te richten.

Ontex werd het economisch succesverhaal van Van Malderen. Gestart als KMO, evolueerde het bedrijf tot marktleider op het vlak van private labels in dameshygiëne, luiers en andere hygiënische producten. Een zware brand, in 1990, kon de groei van Ontex niet stuiten. Het bedrijf kwam vorig jaar in handen van het Britse Candover, het leverde de familie Van Malderen 600 miljoen euro op. Bart Van Malderen, zoon van stichter Paul, staat vandaag nog aan het hoofd van Ontex. In de twee vestigingen in Buggenhout alleen al stelt Ontex ongeveer zevenhonderd mensen te werk.


Dossiers van de kleine man
Dat megasucces weerhield er Van Malderen niet van om als politicus actief te zijn in ,,de dossiers van de kleine man'', zegt zijn partijgenoot en fractieleider in het Vlaams parlement, Eric Van Rompuy. Zo kreeg hij veel respons voor zijn parlementair werk rond de hoge kosten van bankverrichtingen voor senioren. Daarnaast was hij vooral bezig met economische dossiers, aldus van Rompuy. ,,Ook al was hij een groot zakenman, hij volbracht zijn parlementair werk zeer nauwgezet. In het Vlaams parlement volgde hij heel plichtsgetrouw de vergaderingen.''

Van Malderen stapte al in 1976 in de politiek, als schepen voor de toenmalige CVP. Voordien zetelde hij vanaf 1964 in de Commissie Openbare Onderstand (het latere OCMW). Tot in 1990 was hij schepen in Buggenhout, dan werd hij voor een periode van tien jaar burgemeester, tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2000. Van Malderen bleek een kei te zijn in dossiers van openbare werken. Na het overlijden van Adolf De Landtsheer, in 1990, werd Paul Van Malderen burgemeester.


Scheurlijst
Na de verkiezingen van 1994 ontstonden zeer zware interne twisten binnen de vroegere CVP. Het kwam tot een breuk tussen Van Malderen en zijn eerste schepen Marc Heymans en later ook het merendeel van de andere schepenen. Onder leiding van de huidige burgemeester Tom Van Herreweghe scheurden de tegenstanders van Van Malderen zich af en vormden de Nieuwe Christen Democraten (NCD). Na de verkiezingen van 2000 - waarbij Van Malderen een recordaantal stemmen haalde - ging NCD een monstercoalitie aan met BAL, VLD en SP.A.

Van Malderen kreeg een troostprijs: hij legde op 10 januari 2001 de eed af als volksvertegenwoordiger, in opvolging van het zieke parlementslid John Taylor uit Wichelen. Van Malderen maakte er geen geheim van in 2006 opnieuw burgemeester van Buggenhout te willen worden.

Het was zondagavond nog niet duidelijk wie er bij CD&V Paul Van Malderen gaat opvolgen in het Vlaams parlement. De partijtop wist enkel te zeggen ,,niet te weten'' of de tweede opvolger op de verkiezingslijst van 1999 effectief zijn mandaat wil opnemen. (PDC)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees