Gemeentebestuur gaat akkoord

Aalter-Brug verdwijnt van de kaart


De inwoners van Aalter-Brug wonen voortaan in Aalter-centrum. Dat blijkt uit het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan dat Aalter-Brug niet meer aanziet als een zelfstandige woonkern. Het gemeentebestuur gaat hiermee akkoord, Agalev protesteert fel.

De provincie selecteerde Aalter-centrum als hoofddorp van groot-Aalter. Maria-Aalter, Bellem en Lotenhulle zijn woonkernen met beperkte ontwikkelingsmogelijkheden. Poeke is een woondorp zonder groeimogelijkheden. Aalter-Brug komt niet meer voor op de lijst van Oost-Vlaamse dorpen: de provincie ziet de Sint-Godelieveparochie als een gehucht, een wijk van Aalter-centrum.


,,Te klein''
,,Aalter-Brug is met 1.000 inwoners te klein om als zelfstandig dorp te blijven bestaan'', argumenteert Patrick Hoste, schepen van Ruimtelijke Ordening. De provincie selecteert nochtans tientallen deelgemeenten wél als woondorp. Poeke (550 inwoners, Aalter), Doel (500, Beveren), Meigem (177, Deinze), Mendonk (208, Gent), Sint-Jan-in-Eremo (48, Sint-Laureins) blijven echte dorpen.

,,Aalter-Brug wordt met goedkeuring van het gemeentebestuur bij Aalter-centrum gevoegd, omdat grote industriezones bij voorkeur aan de rand van het hoofddorp moeten liggen'', zegt Agalev-raadslid Marleen Defruyt uit Aalter-Brug. Zoals bekend wil het gemeentebestuur 40 hectare industrie in Woestijne omdat het aan het kanaal en een gewestweg ligt.

,,Als de provincie ooit een beleid ontwikkelt specifiek voor kleine dorpen, zal Aalter-Brug uit de boot vallen, en Poeke niet'', waarschuwt Defruyt. ,,Voor CD&V zijn blijkbaar alle offers aanvaardbaar om Woestijne als industriegebied te realiseren.''

Volgens Hoste blijft Aalter-Brug in de gemeentelijke visie een dorp zoals Poeke. ,,Ik begrijp de vrees van Aalter-Brug, maar de mensen moeten zich geen zorgen maken'', zegt hij.

,,Hoste mag zeggen wat hij wilt: de provincie weegt veel zwaarder dan Aalter'', besluit Defruyt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees