Vis tellen in Callemoeieplas

NAZARETH -
De Callemoeievijver in Nazareth, een oude zandwinningsput voor de aanleg van de E17, wordt in de nabije toekomst, en dat voor minimum vijftien jaar, grotendeels opgevuld met baggerslib uit de Leie en het Schipdonkkanaal. In functie van de nabestemming van de zone -- natuurgebied -- laat de overheid onderzoeken welke soorten vis er in de Callemoeie leven. De beestjes worden dezer dagen gevangen, gemerkt, gewogen en gemeten.

,,Bedoeling is om met deze gegevens later een stevig milieubeheer uit te stippelen'', zegt Ilse Simoens van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer.

Met fuiken op de bodem, kieuwnetten in het midden van de vijver en elektrische afvissing aan de oever inventariseert het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer (IBW), in opdracht van de Adminstratie Waterwegen en Zeewezen (AWZ), het visbestand van de Callemoeie. De soorten, hun conditie, de reproductie, de migraties en de verblijfplaatsen. De plas werd in drie zones verdeeld en de opgehaalde vis krijgt, met vloeibare stikstof, een nummertje in de schubben. Er wordt ook een klein stukje vin afgeknipt zodat het bewuste visje achteraf traceerbaar blijft.


Arme visvijver
Eerste vaststelling: er zit, volgens de eerste visdagen, niet al te veel vis in de plas. Concreet gaat het om negen soorten met zeelt, snoek, rietvoorn en baars als meest voorkomende.

,,We vingen slechts een tiental palingen, maar het waren wel hele grote exemplaren. Voorts ook enkele karpers en een beetje brasem'', weet Ilse Simoens. ,,We houden enkel rekening met vissen die groter zijn dan tien centimeter. We moeten nog kijken wat de fuiken en de netten opleveren, maar voorlopig moeten we zeggen dat dit een arme visvijver is met weliswaar zeer helder water. Of de vis hier blijft, dan wel naar een andere plas verhuist, wordt onder meer aan de hand van ons onderzoek beslist.''

,,Naast het visbestand controleren we ook de aanwezigheid van pcb's en zware metalen. Die info geeft ons de richtlijnen voor een later management en vertelt ons, over x aantal jaren, ook de impact van het baggerslib op het water.''

Er is voorts voorzien in een Nazarethse opvolgingscommissie met de Vlaamse overheden en met ankers in het plaatselijke bestuur van Nazareth, de bedrijfswereld rondom de plas, natuur- en andere verenigingen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees