Aalst krijgt PMD-ophaling

AALST -
Vanaf 1 januari 2004 moet de Aalstenaar niet meer met zijn PMD-afval naar het containerpark. De plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons moeten dan in een speciale blauwe zak die voor de deur mag gezet worden en op vaste dagen opgehaald wordt.

Het containerpark aan de Albrechtlaan in Aalst krijgt de laatste tijd massa's PMD te verwerken. Die opeenstapeling van PMD in het containerpark kan vanaf 2004 echter uit de wereld geholpen worden.

Schepen van Leefmilieu Johan Stylemans heeft een voorstel op tafel liggen om vanaf 1 januari 2004 het PMD ook in Aalst huis-aan-huis te laten ophalen. ,,Dat die ophaling er komt staat zo goed als vast'', zegt de schepen. ,,Die maatregel zou er komen door het nieuwe decreet voor intergemeentelijke samenwerking. Men wil in elke gemeente binnen de intercommunale dezelfde dienstverlening voor de bevolking. Aalst is één van de enige steden die PMD nog niet aan huis ophaalt en dat moet dus veranderen zodat onze inwoners hetzelfde aangeboden krijgen dan die van de andere gemeenten'', aldus de schepen.


Blauwe zakken
Ook vanuit de bevolking was er vraag naar een huis-aan-huis ophaling van PMD-afval. ,,Sommige mensen kunnen of willen niet naar het containerpark komen en stoppen alles in de zakken voor restafval. We zien dan ook dat 20 tot 30 procent van die gele zakken gevuld is met PMD'', aldus de schepen. Hoeveel de nieuwe blauwe PMD-zakken gaan kosten, is nog in beraad. ,,Het zal waarschijnlijk rond de 25 cent zijn. Als mensen dan gaan sorteren in plaats van alles in de dure zakken voor restafval te stoppen, is dat duidelijk voordeliger voor hen'', aldus Stylemans.


ILvA splitst
,,Ook bij ILvA, dat zorgt voor de afvalophaling en -verwerking en de streekontwikkeling, zijn veranderingen op til. ILvA zal opgesplitst worden in twee verschillende diensten. Eentje zal zorgen voor ophaling en verwerking van afval en de andere zal instaan voor streekontwikkeling. Die dienst houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsterreinen en oudere opkopen om er bijvoorbeeld woonsites of recreatieterreinen van te maken. ,,Dat heeft niks meer te maken met afvalverwerking en wordt dus vanaf eind oktober een aparte dienst'', verklaart de schepen.

Ondertussen wordt een nieuw containerpark gebouwd in Hofstade ter vervanging van het tijdelijke aan het Wijngaardveld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees