Tabaksmuseum gaat nationaal

WERVIK -
13 juni 2003 wordt een belangrijke datum in de Wervikse geschiedenis. Die dag wordt de nieuwe vleugel van het Tabaksmuseum officieel geopend en mag het museum de titel van nationaal museum dragen. Minister Renaat Landuyt zet zijn handtekening onder de officiële akte.

Schepen voor Toerisme Stéphane Vansteenkiste en diensthoofd Vincent Verbrugge zijn niet weinig blij met de nieuwe realisatie. Ook al omdat de nieuwe vleugel van het museum en de inrichting ervan voor de stad een minimum aan kosten met zich meebrachten.

 • Hoe ontstond het Tabaksmuseum?
 • Vincent Verbrugge : ,,Het museum bestaat sinds 1987 rond een kerncollectie bijeengebracht door enkele vrijwilligers. Zij wilden met de verzamelde stukken de link leggen tussen tabak en Wervik. Zij bundelden hun krachten in De Vrienden van het Tabaksmuseum. In Wervik komen alle facetten van de tabakscultuur aan bod, van de teelt over de publiciteit naar de historische en didactische benadering.''

 • Vanwaar het succes?
 • ,,Tabak is en blijft brandend actueel. Het vernieuwde Tabaksmuseum wil de maatschappelijke relevantie van de tabak op een ludieke en didactische wijze overbrengen aan zijn bezoekers, hen confronteren via diverse invalshoeken met het tabaksfenomeen. We beschikken eveneens over een bijzonder rijke collectie aan tabacologische voorwerpen die allemaal een reële invloed gehad hebben op het dagelijks leven tijdens de jongste eeuwen. Daarom was een nieuwe vleugel een noodzaak.''

 • Wat houdt die vernieuwing in?
 • ,,In de vernieuwde vleugel komen vijf aspecten van de tabakscultuur voornamelijk aan bod. Vooreerst is er het belang van het vuur. Vervolgens wordt een batterij tabaksreclame op de bezoeker afgevuurd met lithografieën uit de 19de eeuw, de rokende cowboy, de emailborden, de rockfestivals en de sportgebeurtenissen. Derde element is de tabaksverpakking in alle maten en gewichten. Dan zijn er nog de vele tabaksvoorwerpen die verwijzen naar de mooie kanten van het leven met liefde, vrouwen, drank en erotiek en ten slotte de tabak zelf: wat is tabak? Vanwaar komt hij? Waar wordt hij in België en in de wereld nog verbouwd? Welke zijn de rookvormen?''

  In de nieuwe vleugel is ook een documentatieruimte gecreëerd met duizenden sigarenspiegels, sigarenbandjes, sigarettenpakjes en documentatiemappen over diverse items. Een rijke bibliotheek en een archief zijn eveneens voorhanden. De doorgang tussen de nieuwe en de oude vleugel herbergt een tijdslijn met de belangrijkste mijlpalen uit de tabaksgeschiedenis.

  De bestaande onderdelen ondergingen een facelift. Er is een oude rokerskroeg uit de 17de eeuw met oorspronkelijke voorwerpen.

  De tentoonstellingsruimte in de molenrotonde werd volledig heruitgewerkt. Thema's uit de nieuwe museumvleugel worden dieper uitgewerkt in de bestaande locaties. In het najaar wordt ook de bovenverdieping aangepakt.

  Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees