Bornem opgeschrikt door bedrijfsbrand

Goede beveiliging bewijst nut

BORNEM -
Omstreeks 10 uur gistervoormiddag is bij het textielbedrijf EMB (European Master Batch) aan de Rijksweg, in Bornem, brand uitgebroken. Reden was het ontploffen van een vulpers van pigmentpasta. Hoewel er zware rookontwikkeling ontstond en ramen en deuren in de omgeving een tijd gesloten moesten blijven, bleef de schade beperkt. De in het bedrijf getroffen brandveiligheidsmaatregelen hebben hun nut bewezen.

Bij het vullen van kleien vaatjes met pigmentpasta, bij EMB, aan de Rijksweg, in Bornem, is woensdagmorgen wat misgelopen. Om een nog ongekende reden is één van de vulpersen ontploft en ontstond brand. De mensen die in dat deel van de fabriekshal aan het werk waren konden zich snel in veiligheid brengen. Niemand werd gewond. Wel verkeerde één van de mensen in shoktoestand.

De bedrijfsbrandweer begon meteen de bluswerken en in korte tijd waren de korpsen van Bornem, Puurs en Willebroek ook ter plaatse. Omdat het ging om in brand geraakte chemische producten werden een rookalarm afgekondigd. De bedrijven en bewoners in de buurt werd de raad gegeven ramen en deuren gesloten te houden. Na ruim anderhalf uur werd die maatregel echter afgeblazen.

,,Gelukkig is de druk die bij de ontploffing is ontstaan, naar boven toe ontsnapt. Daardoor vatte de asfaltbedekking van het dak vuur. Mocht het vuur zich zijdelings van de pers hebben verspreid waren de gevolgen veel erger geweest. In de werkplaats liggen immers heel wat scheikundige producten opgestapeld. Er is het labo en er is een speciale kamer waar solventen opgeborgen worden. Nu zijn er ook geen giftige dampen vrijgekomen '', zegt brandweer luitenant Ludo Van Pellicom.

Omdat er in het bedrijf zeer veel aandacht is besteed aan brandveiligheid, kon de schade beperkt gehouden worden. Het is trouwens de eerste bedrijfsbrand bij EMB sedert het bedrijf zich in 1997 aan de Rijksweg in Bornem kwam vestigen. Het opdelen van het bedrijf in compartimenten die met brandremmende deuren kunnen worden afgesloten, bewees zijn nut.

Van de zowat vijftig werknemers wordt niemand technisch werkloos. Buiten de ontplofte vulpers is de schade beperkt gebleven en gaat de bedrijfsleiding er van uit dat na een grondige kuisbeurt de andere machines weer normaal kunnen werken.

De brand liet wel een diepe indruk op de werknemers die de nodige discipline aan de dag legden om het bedrijf snel een doeltreffend te evacueren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees