Brussel verdedigt zijn belang met metingen

Extra vluchtroute vandaag in gebruik

BRUSSEL -
,,Brussel heeft net als de Noordrand veel last van overvliegende dag- en nachtvluchten. Het moet nu maar eens gedaan zijn met dat te ontkennen.'' De Brusselse minister voor Leefmilieu en Gezondhei Didier Gosuin (MR) plaatst extra meettoestellen om te controleren of de nieuw uitgestippelde vluchtroute boven de hoofdstad wordt gerespecteerd.

Vanaf vandaag overvliegen enkele nachtvluchten ook het Brussels Gewest van Noord naar Zuid. Brussel heeft al twee meetstations, in Haren en Evere, om de geluidsoverlast van vliegtuigen te controleren. Daar komen er nu drie bij: in Haren, Schaarbeek en Brussel-stad. Er is ook een mobiel meetstation beschikbaar om individuele klachten van Brusselaars te controleren. Voor inwoners van de hoofdstad die blootgesteld worden aan vliegtuiglawaai kunnen met klachten terecht bij het Brussels Instituut voor Milieubeheer.

Brussels Leefmilieuminister Didier Gosuin (MR) is wel opgetogen met de uitspraak van het hof van beroep van maandag. De rechtbank verplicht de regering daarmee de dag- en nachtvluchten vanop verschillende startbanen te laten vertrekken en dus beter te spreiden. ,,Alle vluchten richting Noordrand trekken ook over Brussel, namelijk over Haren en Neder-over-Heembeek en zelfs nog veel lager. Minder last voor de Noordrand betekent dus ook minder last voor Brussel'', maakt Gosuin zich sterk.


Meer controle
Hier komen er extra meetpunten om de geluidsoverlast van dag- en nachtvluchten te controleren.

 • Haren Bestaand meetpunt in de Cortenbachstraat, extra meetstation in de Verdunstraat.
 • Schaarbeek Bestaand station in de Georges Eekoutlaan.
 • Evere Nieuw meetpunt in de J-B Mosselmansstraat.
 • Brussel-stad Extra meetstation in de Sennestraat.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees