Daensist in hart en nieren gehuldigd in Deerlijk

Gedenkplaat voor Remi Vanderschelden

DEERLIJK -
,,Mijn vader was een zachtaardige man, maar op één gebied heel hard en dit was zijn flamigantisme,'' vertelde zijn dochter Marie-Louise op de plaats waar zij vorig weekend een gedenkplaat voor haar vader Remi Vanderschelden mocht onthullen.

Aanleiding tot het plaatsen van deze plaat, in de groenzone van de Kruisputstraat op de Molenhoek, was de landdag van het Priester Daensfonds. Burgemeester Roger Terryn vertelde dat op 13 april van dit jaar een oproep werd gelanceerd om de inzet van Remi Vanderschelden (1879-1964) op een of andere wijze te vereeuwigen.

Remi nam het op voor de werkman en de kleine middenstander. Als oud-strijder was hij vier jaar aan het front aan de IJzer en na de oorlog stond hij mee aan de wieg van de VOS (Vlaamse Oud-Strijders).

Hij was een Molenhoeknaar. Zijn echtgenote Marie Verschae begon in 1920 met een kruidenierswinkel. In 1940 kreeg zij de hulp van hun dochter Marie-Louise en die winkel is er nog altijd, op een boogscheut van de kerk van de Molenhoek.


Daensisme
Marie-Louise: ,,Mijn vader was elke avond op de baan voor een vergadering. Hij kon goed spreken en er kwamen veel mensen bij ons om over de politiek en het Daensisme te praten.''

Remi stichtte in 1897 de Daensistische bond in Deerlijk. Nog voor de Eerste Wereldoorlog stond hij op de lijsten voor kamer en provincie. Hij schreef veel en stond aan de wieg van het maandblad Vlaanderen Vrij.

In 1913 stichtte hij het Daensistisch ziekenfonds dat onder de naam ,,Helpt elkander'' tot in 1971 bestond. Remi zetelde in de gemeenteraad van 1921 tot 1932 en gedurende korte tijd was hij provincieraadslid.

Ook na het verdwijnen van de partij bleef hij zijn hele leven, net als vele medestanders, trouw aan zijn idealen. Die trouw is thans vereeuwigd op de wijk waar hij altijd heeft gewoond en gewerkt. (MVD)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees