Festival van Vlaanderen gebuisd

GENT -
Weinig meerwaarde voor het muzieklandschap, een onduidelijke interne structuur: het Festival van Vlaanderen, zeker de Gentse afdeling, wordt hard aangepakt in de evaluatie die deze week wordt rondgestuurd over de muzieksector.

De commissie die de minister van Cultuur moet adviseren over de periode 2003-2006, stelt voor om vijf van de acht afdelingen van het Festival van Vlaanderen te schrappen. De afdelingen Brugge, Antwerpen en Vlaams-Brabant krijgen nog clementie. De afdelingen Gent, Brussel, Limburg, Kortrijk en Mechelen krijgen een rode kaart. Bij de vorige erkenningsronde, die nog tot 2003 loopt, kreeg het Festival van Vlaanderen jaarlijks tussen de vijf (123.946,76 euro) en elf miljoen frank (272.682,88 euro) subsidie van de Vlaamse Gemeenschap. Het wegvallen van die bedragen brengt de werking van het Festival in gevaar.

Jan Briers, gedelegeerd bestuurder, denkt dat het niet zo ver zal komen. Hij vindt dat het advies gebaseerd is op een misverstand. Briers viseert ook de commissie zelf: ,,Het is toch geen toeval dat de positief geëvalueerde afdelingen van het Festival alledrie een vertegenwoordiger in de commissie hebben?''

 • Bij de klassieke ensembles krijgt I Fiamminghi een negatief advies over de hele lijn. Trendy, commercieel, gebrek aan profilering: het ensemble van Rudolf Werthen wordt ook getackeld. ,,Het is het herkauwen van het vroegere dovemansgesprek'', reageert zakelijk leider Steven Dermaut. Hij wil het negatieve advies counteren met cijfers over het herstructureringsprogramma. ,,We zijn met honderd concerten per jaar nog alive and kicking '', zegt hij.
 • Bij het dossier van Collegium Vocale rezen bedenkingen over de verhouding tussen binnen- en buitenlandse concerten. Van de honderd concerten speelt het ensemble van Philippe Herreweghe er twintig in eigen land. ,,Dat is nu eenmaal het marktmechanisme'', zegt zakelijk leider Stefaan Leys. ,,Dat getal is realistisch: er zijn niet voldoende goed uitgeruste zalen in Vlaanderen voor meer concerten.''
 • De muziekensembles en concertorganisatoren kunnen tot 4 januari reageren op het preadvies. Dat wordt daarna omgezet in een advies aan de minister. (gvds)

  Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees