Landschapsstudie bepaalt herinrichting Rabotstort in Evergem

Energiepark rond nieuwe Westbekesluis

EVERGEM -
Als alles naar wens verloopt, is Evergem binnen enkele jaren een water- en energiepark rijker. Dat park moet komen in de omgeving van het Rabotstort en de nieuwe Westbekesluis nabij het kruispunt van de N9 (Gent-Eeklo) en de R4.

In het zogenaamde herstelscenario wordt het Rabotstort en zijn onmiddellijke omgeving als een waterrijk bos aangelegd. Daarmee zou tevens een overstromingsgebied worden gecreëerd. In een tweede mogelijkheid wordt in het landschap het infrastructurele aspect versterkt met onder meer een water- en vier windturbines en zijn tevens een bezoekerscentrum en over de Ringvaart passerellen voor voetgangers en fietsers gepland. Als derde luik is een kunstwerk voorzien. Daarbij wordt niet meteen aan een of ander beeld gedacht, maar aan een feeëriek lichtproject.

In het uiteindelijke voorstel wordt de tussen het stort en de Ringvaart gelegen Kalevallei gerevalueerd. Dat gebeurt onder meer met het natuurvriendelijk aanleggen van de oevers. Aansluitend bij het agrarische gebied van Evergem is op het plateau dat na afdekking van het stort zal ontstaan, biomassateelt voorzien. Architect de Bethune van de Groep Planning bevestigt dat op een eiland in de Kale turbines zijn geland en dat wellicht het didactisch bezoekerscentrum in de plannen wordt weerhouden.

Om het sluizencomplex en het stort beter te integreren in hun omgeving zal de Ringvaart overbrugd worden. Dat brugje zou aansluiten op een tunnel voor zwakke weggebruikers onder de R4. Tevens zou de Durmestraat, die thans op het slibstort doodloopt, ontsloten worden. Ten slotte is er nog een kunstaspect. Naar analogie met de haven van Saint-Nazaire in Frankrijk suggereert De Bethune daarvoor met licht te werken. ,,Het zou leuk zijn als het sluizencomplex voor passanten opvalt door zijn verlichting en als gekleurde lampen branden bij het schutten van een schip'', meent die architect.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees